Nieuwsbericht

Centrum Moskee Deventer vraagt geen steun, maar biedt hulp aan

Profielfoto van Harrie Kiekebosch
9 juni 2020 | 2 minuten lezen

De Centrum Moskee in Deventer heeft ook last van corona, maar nagenoeg geen financiële problemen. “Wij hebben een brede maatschappelijke functie in de moslimgemeenschap in Deventer en die rol kunnen we nu onvoldoende vervullen. Mensen missen dat”, zegt secretaris en woordvoerder Oguzhan Akdemir.

In een serie artikelen belichten we de stand van zaken van buurt- en clubhuizen in Overijssel in deze coronatijd. Noodverbanden leggen, puinruimen en daarna kijken hoe we verder gaan na de crisis, is de insteek waarmee overheden gemeentelijk en provinciaal, de helpende hand toesteken. “Eigenlijk hebben wij dat omgedraaid”, constateert Akdemir. “Wij hebben de gemeente Deventer gevraagd hoe wij hèn kunnen helpen! We hebben met name een rol aangenomen in het overbrengen van de RIVM-coronamaatregelen naar de eerste generatie gastarbeiders toe. Deze mensen zijn de Nederlandse taal niet machtig, dus hebben wij de boodschap vertaald.” De Centrum Moskee heeft nauwe contacten met deze groep dus kon ze makkelijk bereiken.

Drie functies
De Centrum Moskee heeft drie functies in Deventer. Akdemir: “Mensen de mogelijkheid bieden te voldoen aan godsdienstige verplichtingen, mensen ondersteunen in hun geestelijke ontplooiing en een goed welzijnsklimaat bieden rondom onze achterban.” En die achterban is groot: “We hebben achthonderd leden, maar als je iedereen meetelt die op de een of andere manier bij de moskee betrokken is kom je wel aan vijf- of zesduizend mensen.”

Ramadan
“Voor ons is corona dubbel beladen. We hebben ook net de Ramadan gehad met Eid al-Fitr (het Suikerfeest) als slot. Onze gemeenschap heeft het als enorm moeilijk ervaren dat we juist in die voor moslims zo belangrijke tijd niet naar de moskee konden gaan. Normaliter zijn er dagelijks honderden moskeegangers en op de dag van het Suikerfeest wel tot tweeduizend mensen! Onze achterban heeft gelukkig gehoor gegeven aan de maatregelen. Dat is ook niet zo gek, want onze Profeet zei eens: ‘Allah houdt van reinheid.’

Om toch toch de behoeften van onze moskeegangers te kunnen voorzien hebben we onze conferentiezaal omgebouwd tot een studio. Daar wordt nu iedere dag een lezing gegeven die je live op Facebook kunt volgen. Daar maken veel mensen gebruik van. Ook hebben we een Youtube-kanaal gecreëerd, die in een maand tijd al dik 22.500 bezoekers heeft gehad.”

Geen financiële nood
In de Centrum Moskee zijn er anders voortdurend sociale-culturele activiteiten. “Samen ontbijten, lezingen, filmavonden, er is een poolbiljard voor jongeren, we houden braderieën, een multiculti-festivals. Dat ligt stil. Maar dat er nu even geen neveninkomsten zijn, drukt ook niet zo zeer op de begroting. Wel is er nog altijd het reguliere onderhoud, maar hebben we gelukkig geen zware lasten. En de renovatie die op stapel stond, die hebben we even vooruitgeschoven. We beperken ons nu tot de lopende zaken. Dus nee, we vragen de overheid niet om financiële steun. Samen komen we door deze crisis heen.”

Maatschappelijke bijdrage in coronatijd
De vrijgevigheid onder moslims in Deventer bleek groot toen de Centrum Moskee opriep geld in te zamelen voor noodbehoefenden in coronatijd. “Het plan was mondkapjes te kopen voor het coronadeel van het Deventer Ziekenhuis. Dat is uiteindelijk fruit geworden. Vanuit die inzameling schenken we nu dertien weken lang fruit aan het Deventer Ziekenhuis en ook aan Carinova”.