Nieuwsbericht

Wereldvredesvlam loopt op de kortste dag een rondje Enschede

Profielfoto van Harrie Kiekebosch
21 december 2020 | 3 minuten lezen

Als op 21 december de kortste dag van het jaar aangebroken is, wordt in Enschede met de wereldvredesvlam rondom de stad gelopen. Elna Hulsebosch-Obreen is mede-iniatiefneemster: “Vrede is voor mij een werkwoord!” Je kunt de actie steunen via deze link: https://kominactie.npo3fm.nl/actie/een-lichtend-rondje-om-enschede!

Op verschillende plekken op de wereld brandt de Worldpeace Flame. Ook in De Wonne in het centrum van Enschede, een woongemeenschap waar geleefd wordt vanuit het christelijk geloof en de franciscaanse spiritualiteit, daar wordt de vredesvlam continu brandend gehouden. Je kan hem in de wintertuin, door de glazen pui zien branden.

Elna Hulsebosch-Obreen: “Jan ter Haar bedacht om met de vredesvlam op de kortste dag van het jaar rondom Enschede te lopen. De vredesvlam vertegenwoordigt vrede, hoop, licht en verbinding, met die wandeling uit je dat allemaal op Twentse grond.”

Vrede is een werkwoord
“Vrede is voor mij echt een werkwoord. Het is iets waar je altijd mee bezig moet zijn. We verwachten eigenlijk dat het leven op een gegeven moment geen gedoe meer is, en dat vrede een soort van ‘rustige staat van zijn’ is, maar leven is continu in beweging, dus net als balans houden is vrede ook continu werken. En dat is nou niet per se iets makkelijks. Neem de relatie met je buren. Ik denk dat iedereen zich wel kan voorstellen dat de goede vrede ook de verkeerde kant op kan gaan. Maar als je de intentie hebt dat je het leuk en aardig wil houden, gaat dat meestal wel goed.”

“Ook als je boos wordt. Boosheid is energie. Dan kun je een ander wel een klap voor zijn kop geven, maar je kunt er ook een soort van volwassen mee leren omgaan en dan die energie inzetten voor nieuwe initiatieven. Wat raakt je nou eigenlijk en wat kan je met je energie doen om dat daadwerkelijk te veranderen. Niet iemand de rug toe keren, maar onderzoeken naar wat je zelf kunt bijdragen. Richt je op wat je wel wilt, want wat je aandacht geeft groeit.”

“We gaan met de vredesvlam graag de klas in, en op dit moment is er ook een virtual peace walk vanuit Londen gestart, voetstappen met in de linker voet wat je de wereld wenst en in de rechter voet wat je zelf gaat doen.

Rondje Enschede
Een ‘lichtend rondje om de stad’ is zo’n actie vanuit ‘wat je zelf kunt bijdragen’. “Ik weet eigenlijk niet waar ergens op de wereld een soortgelijke activiteit is waarop de kortste dag van het jaar een rondje om de stad gelopen wordt! Qua actie is het redelijk eenvoudig. We halen ’s morgens de vredesvlam op bij De Wonne en wandelen dan ‘het rondje Enschede’, wat een vaste wandelroute is van veertig kilometer. Tegelijk roepen we ook anderen op dat te doen. Die hoeven dan niet eerst die vlam op te halen, maar ze kunnen op allerlei andere manieren licht maken en instappen op de route waar ze willen.”

“Als mens ben je al energie, en als je loopt met een positieve intentie wordt het een stralenkrans om de stad. Op dit moment zetten mensen zich vaak pas in als er iets mis is gegaan, ik vind dat we inmiddels wijs genoeg zijn om de energie veel eerder en preventief in te zetten.

De hele route verlicht
Het is voor Elna Hulsebosch-Obreen een droom dat er een 21 december komt dat de hele route verlicht is door wandelaars. “Die organisatie hebben we tot op heden nog even uit ons hoofd gezet. Scholen zouden mee kunnen doen, maar dan moet het geen vakantie zijn en dan moet 21 december ook niet in het weekend vallen, wat vorig jaar het geval was. Die cirkel kan ook verlicht worden omdat er gewoon heel veel mensen ergens op de route van start gaan.”

Hoe dan ook is de wereldvredesvlam een symbool om stil te staan, om na te denken over vrede, overal op aarde. “Licht, de kortste dag, kerstmis, de jaarwisseling zijn goede momenten om over hoop, liefde, de toekomst en verbinden na te denken. Laten we onrust dan loslaten en nadenken over de bijdrage die je zelf kunt leveren.”