Nieuwsbericht

Kuier Deur: wandelen en kletsen, gezond onder elkaar zijn

Profielfoto van Harrie Kiekebosch
19 december 2020 | 2 minuten lezen

Je hebt een slechte conditie en je bent eenzaam. Dan is Kuier Deur een goede manier om te werken aan beide problemen. Kuieren staat voor zowel wandelen als praten, maar in beide gevallen betekent het ook dat je dat vooral niet al te fanatiek doet.

Zie hier het interview met Marian Freriks in een uitzending van Kiek An: https://www.youtube.com/watch?v=e9XhuTMVAgs

Marian Freriks is vitaliteitscoach (“dat is iets anders dan een lifestylecoach!”) en helpt mensen weer vitaal te worden. “Kuier Deur is daar een heel mooie manier voor”, praat ze uit ervaring, “In bijvoorbeeld Losser en Hellendoorn doen we dat al. Ik hoop ook in Hardenberg en Ommen te kunnen starten met wandel- en praatgroepen. Met 4D-subsidie proberen we dat van de grond te krijgen.”

Simpel concept
Het concept is eigenlijk heel simpel. Wandelen is hartstikke goed als lichaamsbeweging en het is in principe iets dat (bijna) iedereen kan. Tegelijk blijkt dat een gesprekje met iemand aangaan, onder het wandelen een stuk makkelijker gaat, de drempel om ergens over te beginnen lijkt lager. Die twee feiten worden bij Kuier Deur aan elkaar geknoopt, waarbij wandelen het middel is om gezonder te worden en om uit de eenzaamheid te raken.

Doelgroep
“De doelgroep is heel breed”, vertelt Marian Freriks, “van mensen met een hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht, tot mensen die compleet geen conditie hebben en mensen die eenzaam zijn. Sommigen kunnen nog geen 500 meter lopen. Maar dat is geen enkele reden niet mee te doen!” Op de site kun je daar mooie voorbeelden van vinden. “Van Gerrit bijvoorbeeld, die gebruik ik altijd graag als voorbeeld. Gerrit had jaren voor zijn zieke vrouw gezorgd en kwam aan iets anders niet of nauwelijks nog toe. Toen zijn vrouw overleed had hij moeite met rouw verwerken. Hij kwam al die tijd de deur niet meer uit en schrok bij wijze van spreken als hij anders genoemd werd dan pappa of opa. Zijn eigen familie was alles wat hij nog aan sociale contacten had. Gerrit is bij ons komen meewandelen. Eerst heel kleine stukjes, maar onder begeleiding steeds grotere afstanden. Dat deed zijn lichaam goed, maar ook zijn geest. Inmiddels is hij een vaste deelnemer en heeft zijn draai in de samenleving weer helemaal gevonden.”

Hekel aan wandelen
“Sommige mensen hebben gewoon een hekel aan wandelen, dan blijft er al weinig beweging over. Door wandelen niet het doel te laten zijn, maar er een middel van maken om gezellige gesprekken te voeren, verschuif je die intrinsieke motivatie. Het gaat dan om gezellig contact hebben, nieuwe mensen ontmoeten, en ja, dat dat dan toevallig tijdens het wandelen gaat, heb je niet eens echt in de gaten, maar het is razend gezond!”

Meedoen?
Deelnemers worden op Kuier Deur gewezen door bijvoorbeeld huisartsen, hun praktijkondersteuners, via de WMO, fysiotherapie, seniorenadviseurs, zorgconsulenten en zo voort, maar je kunt natuurlijk ook zelf onderzoeken of jij of een kennis hier baat zou kunnen hebben. Marian Freriks: “Bij het wandelen is altijd een coach aanwezig die er vooral voor zorgt dat de gesprekken op gang komen, dus daar hoef je je echt geen zorgen over te maken.”

Kijk hier de hele uitzending van Kiek An.
https://www.youtube.com/watch?v=LbX1jctyTnQ