Nieuwsbericht

Subsidie voor opschaling Wereldmeiden

Profielfoto van Catharina Mulders
(onbekend)
23 november 2020 | 2 minuten lezen

Vorige week is bekend geworden dat het project Wereldmeiden naast de huidige 6 gemeenten in Overijssel ook in Groningen, Friesland en Drenthe zal worden opgestart in 2021. Super blij zijn we met de honorering door ZonMw van onze subsidieaanvraag, waarmee 360 meiden uit Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel de komende jaren kunnen kiezen voor een maatschappelijke diensttijd (MDT) bij Wereldmeiden. 

Wereldmeiden 
Wereldmeiden is een project in het kader van het Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd van de Rijksoverheid. Hiermee wil de overheid de talenten van jongeren inzetten om via maatschappelijke projecten bij te dragen aan een sterke en betrokken samenleving. In Wereldmeiden begeleiden tien meiden die een maatschappelijke diensttijd doen (MDT’ers), tien vluchtelingenmeiden (deelnemers) bij het sporten. Na voorbereidende workshops ontmoeten de MDT’ers de deelnemers in een warming-up bijeenkomst. Vervolgens gaat de hele groep tien weken lang in een sportcarrousel verschillende sporten uitproberen. De MDT’ers helpen de deelnemers bij allerlei uitdagingen, zoals de taal, het vervoer, de spelregels, etc. Vervolgens kiezen de deelnemers een sport die ze samen met hun ‘maatje’ nog twaalf weken mogen verkennen bij de sportvereniging. Tijdens de vakanties organiseren de MDT’ers ook activiteiten. De MDT-reis duurt een half jaar en sluit af met een zelf georganiseerde cooling-down bijeenkomst. Na afloop ontvangen de MDT’ers een certificaat.  

Sport en bewegen 
Sport en bewegen sluiten goed aan bij de belevingswereld van meiden. Voor de vluchtelingenmeiden die nog niet zo lang in Nederland wonen en bezig zijn met inburgeren helpt samen sporten bij het leren kennen van leeftijdsgenoten, bij taalverwerving en het beter integreren in de Nederlandse samenleving. De meiden die als maatschappelijke diensttijder deelnemen aan het project leren hoe je via maatschappelijke projecten en activiteiten kunt bijdragen aan de samenleving. Door zich in te zetten voor de vluchtelingenmeiden leren ze hun eigen talenten ontdekken en ontwikkelen. Ze worden op hun rol als maatje voorbereid en begeleid, door praktisch toepasbare workshops/trainingen en intervisie, waarin participatief leren en ervaringsleren centraal staan.  

Uitbreiden locaties 
Sinds de officiële start van MDT in maart 2019 ligt de focus op het uitbreiden van het landelijke MDT-netwerk, zodat alle jongeren in Nederland tussen de 14 en 27 jaar een MDT kunnen doen. Wereldmeiden is de afgelopen jaren in 6 gemeenten in Overijssel uitgevoerd, namelijk in Almelo, Deventer, Enschede, Hardenberg, Rijssen en Zwolle. Met de nieuwe subsidie wordt het aantal locaties uitbreid met 11 nieuwe gemeenten in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Het doel is om in twee rondes 360 MDT’ers én 360 vluchtelingenmeiden te bereiken in 17 gemeenten.   

Partnerschap 
Het partnerschap van Wereldmeiden bestaat uit: Huis voor Beweging, LOWAN, Sportservice Overijssel, Sport Drenthe, Sport Friesland en Huis voor de Sport Groningen.In elke gemeente zorgt een lokale werkgroep, met vertegenwoordigers van maatschappelijke- en onderwijsorganisaties, voor de werving en uitvoering van het project. De gemeentelijke buurtsportcoaches zijn de projectleiders en lokale aanspreekpunten. Zij worden ondersteund door de organisaties in het partnerschap.   
 

Profielfoto van Samen Voor Elkaar
10 december 2020
Profielfoto van Samen Voor Elkaar
10 december 2020

Geweldig project dat al de nodige navolging heeft gekregen in Overijssel. Ga zo door!