Blog

Burenboekje Hardenberg

Je kent ongetwijfeld wel het vriendenboekje van vroeger. Toen ik op de basisschool zat was dit ook een bekend fenomeen. Een boekje die je je klasgenoten liet invullen met vragen als ‘Wat is je hobby, je favoriete eten en wat wil je later worden? etc.
Profielfoto van Ruben Drost
17 november 2022 | 1 minuut lezen

Deze vriendenboekjes lagen aan de basis voor het idee van het Burenboekje. Overgewaaid uit België waar dit al een succes was hebben we dit in de gemeente Hardenberg bij De Stuw ook geïntroduceerd. We zetten het Burenboekje in als middel om makkelijker contacten te leggen in je eigen straat en buurt.

Hoe werkt het? In het boekje staan allerlei leuke vragen over je lievelingsboek, eten en wat wil je ooit nog eens doen. Daarnaast is er ook een tabel waarin men kan aangeven of je hulp wil bieden of hulp kan gebruiken bij bepaalde zaken zoals boodschappen doen, hond uitlaten, papieren invullen of buurtfeest organiseren.

Eén persoon of gezin is eigenaar van het boekje. Bijvoorbeeld Fam Jansen. Zij geven het af bij hun buren. De buren vullen het in en bezorgen het weer terug bij Fam. Jansen. Hierna worden de volgende buren benaderd tot de hele straat of een gedeelte van de straat is geweest. Nadat dit is gebeurd wordt er samen met de sociaal werker gekeken wat er zoal is ingevuld en waar er verbinding kan worden gelegd. Wie wil bijvoorbeeld ook wel af en toe koffie drinken of wie heeft er een leuk idee als activiteit voor de buurt? Dit wordt vervolgens op gepakt door de bewoner indien nodig met de sociaal werker.

Het doel van het Burenboekje is:

  • Het vergroten van het netwerk
  • Sociale cohesie in een straat versterken,
  • Elkaar helpen bij kleine vormen van praktische ondersteuning
  • Aandacht voor elkaar en de eigen buurt/ straat
  • Terug kunnen vallen op elkaar

Doelgroep:

  • Inwoners van de gemeente Hardenberg die behoefte hebben aan meer contact in hun eigen buurt. Dit kunnen nieuwkomers in de gemeente zijn, statushouders, maar ook mensen die er al lang wonen, maar het zelf nog niet is gelukt om dit netwerk op te bouwen.

Samenwerking Vluchtelingenwerk
In samenwerking met Vluchtelingenwerk wordt het Burenboekje ook ingezet door vrijwilligers bij statushouders die in de gemeente komen wonen.

Oranjefonds
Het Burenboekje is ontwikkeld vanuit een project dat gefinancierd is door het Oranje Fonds.