Nieuwsbericht

Sibrand Hofstra: informele bijeenkomsten voor mensen een psychische kwetsbaarheid

Profielfoto van Harrie Kiekebosch
23 december 2020 | 2 minuten lezen

Je hebt last van sociale angst en bent er op een gezellig avondje na een uur wel klaar mee… Als je geluk hebt durf je dan op te stappen. Zo’n ervaring is hoe dan ook reden een volgende keer drie keer te overwegen of je überhaupt wel gaat. Reden genoeg voor stichting GGZ Beraad Overijssel om juist deze groep mensen uit te nodigen op bijeenkomsten in de regio. Om contacten te leggen, ervaringen uit te wisselen en te bespreken wat er lokaal al is, en wat er gemist wordt.

Kijk hier het interview met Sibrand Hofstra in een uitzending van Kiek An
https://www.youtube.com/watch?v=dd8TF4-VtGQ

Sibrand Hofstra is van het GGZ Beraad Overijssel. “GGZ kennen de mensen wel, dat staat voor geestelijke gezondheidszorg. Die krijg je bij Dimence, Mediant of bij de RIBW. Maar GGZ Beraad Overijssel is een ‘club’, die buiten die zorg om, cliënten en hun naasten wil emanciperen en bij elkaar brengen.”

“Je ziet dat dus niet aan de buitenklant hè! Iemand die een psychische aandoening heeft als depressie, bipolair, ADHD of trauma; dat zit in iemands hoofd. Feitelijk zijn deze mensen onzichtbaar, die ervaren vaak een schaamte om er mee naar buiten te komen. Liever houden ze het voor zich en lossen het in stilte op.”

Sibrand is zelf ervaringsdeskundige. Hij heeft last van dwang. “Ik kan op zo’n avondje uit al die prikkels maar moeilijk verwerken. Dan is daar ineens dat moment dat je weg wilt. Ik ben inmiddels zo ver dat mijn kennissen weten dat als ik opeens weg ben, betekent dat mijn hoofd vol zit. Daardoor voel ik me ook minder opgelaten en dat maakt weer dat ik het veel langer vol houd.”

Juist omdat er veel inwoners zijn met een ggz-aandoening of een verslaving, organiseert het GGZ Beraad lokale avonden met een lichte maaltijd en een boeiende spreker. “Vaak organiseren we de avond met een lokale partner, zoals mensen uit de participatieraad, de politiek of welzijn. Hierdoor kunnen bezoekers hun wensen en ervaringen ook direct delen met mensen uit de gemeente. Met 4D-subsidie van Stimuland kunnen we deze informele ontmoetingen in het hele Vechtdal aanbieden. Ons motto is: “Laat je zien, en laat je horen”.

Via de site van het GGZ Beraad Overijssel kun je op de hoogte blijven van alle activiteiten.

Via een mail naar info@ggzberaad.nl kun je de maandelijkse Nieuwsbrief ontvangen. Hierdoor blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond herstel en ervaringsdeskundigheid in de provincie Overijssel.

Kijk hier de hele uitzending van Kiek An
https://www.youtube.com/watch?v=LbX1jctyTnQ