Blog

Trainers aan het woord: Linda Goldsteen-Pierik

Ik zie jou!
Profielfoto van J Heinrich
11 april 2023 | 2 minuten lezen

Ik zie jou!

Dagelijks loop ik met mijn hond een rondje door het Zandhove bos in Zwolle Zuid. Vaak loopt mijn jongste dochter Saar (7 jaar) met mij mee. Zij laat mij tijdens de wandeling zien hoe bijzonder het bos is. Van de mooie gele krokussen die in bloei staan, het roodborstje dat vol enthousiasme fluit, tot het voelen aan het mos op een boomstronk. De natuurlijke verwondering van mijn kind leert mij echt zien, genieten, stilstaan en verwonderen.

Verwondering, dat is wat ik de afgelopen tijd ook ervaren heb vanuit het werken met Positieve Gezondheid. Het zet me op het puntje van mijn stoel, ik ben benieuwd naar wat er allemaal is, wie er allemaal mee werkt en ik ga vol enthousiasme aan de slag.

Vanuit expertiseteam De Twijn begeleid ik jongeren in het regulier onderwijs die langdurig ziek zijn of een lichamelijke beperking hebben. Een tijd geleden had ik een gesprek met een leerling over wat hij belangrijk en prettig vindt in het begeleidingstraject. Hij zei: "Ik vind het fijn dat je me echt ziet, met alles wat er is". 

De ander écht zien, dat is geen truc, iets wat je aan kunt leren. Dat is je oprecht verwonderen, benieuwd zijn naar de ander, luisteren met aandacht. De visie van Positieve Gezondheid en de gesprekstool het Spinnenweb, helpt mij daarbij. Door breder te kijken naar gezondheid en aandacht te hebben wat voor de ander echt belangrijk is. Bijvoorbeeld door stil te staan bij de zingeving van de ander. Daar horen vragen bij zoals: Wat is voor jou belangrijk? Wat is jouw stip op de horizon?

Tijdens trainingen en workshops begin ik vaak met de vraag: Hoe zit jij erbij vandaag? Keek je bijvoorbeeld uit naar deze training, of zag je ertegen op? Heb je goed geslapen? Misschien zijn je gedachten ergens anders. Voel eens bij jezelf hoe het met je gaat. Alles mag er zijn en is ok. Het besef dat iedereen behoefte heeft om zich gezien te voelen en erkenning te krijgen voor dat wat er speelt, is zo belangrijk!

Ik ben benieuwd naar jou! Zie jij de ander, met alles wat er is? Verwonder je!

Linda Goldsteen, Ambulant begeleider bij Expertiseteam De Twijn https://detwijn.nl/expertiseteam/ 

Trainer Re-Fit & Trainer Positieve Gezondheid

Mede-auteur van het boek Communicatietoolkid - In gesprek met jongeren over hun (mentale) gezondheid  https://www.communicatietoolkid.nl/