Blog

Vliegwiel, en nu nog vlieguren maken!

Lees hoe Sylvia Bloemers (Goedzorg Fysiotherapie) de gemengde trainingsgroep Positieve Gezondheid heeft ervaren
Profielfoto van J Heinrich
18 juli 2022 | 2 minuten lezen

Het begon met het reisverslag van de start van de regionale beweging Positief Gezond IJsselland. Een reis op zoek naar verbinding met verschillende partijen in de regio die zich bezig houden met het gedachtengoed van Positieve Gezondheid waarbij we gezondheid en vitaliteit centraal stellen. Zorggroep Fynon, waar ik als bestuurder aan verbonden ben, heeft het begrip Positieve Gezondheid opgenomen in haar visie. De Coronacrisis, maar ook onze persoonlijke ervaringen, maken ons bewust dat gezondheid en veerkracht ons grootste goed is. Redenen voor mij om de scholing Positieve Gezondheid te gaan volgen.

Met een groep professionals uit verschillende werkvelden hebben we de driedaagse training gevolgd die vanuit de regionale beweging werd georganiseerd. Een E-learning module maakte onderdeel uit van de training. Een prettige manier van kennis opdoen over de achtergrond en ontwikkeling van Positieve Gezondheid. Onder de inspirerende leiding van Ina van Oostenbrugge hebben we kennis gemaakt met elkaar en met de methodiek van Positieve Gezondheid. Het gespreksinstrument, het spinnenweb, is ingezet als middel om op iedere laag/pijler te kijken wat speelt en wat daarvan de betekenis is. Het gaat om een wezenlijk antwoord en het bewustzijn welke bezielende beweging je kunt maken als er een hulpvraag of veranderwens is. Je bent als ware je eigen instrument waarmee je het wiel in beweging kunt zetten. Het gedachtengoed kunnen we inzetten voor onszelf, bij direct patiëntencontact, met medewerkers in organisaties maar ook bij organisaties onderling kan gewerkt worden met het model. Tijdens de training hebben we hiervoor praktische handvaten gekregen.

Vliegwiel

Wanneer wij onze aandacht voorbij het veelvoudige richten op wat zich in alle eenvoud vanuit het wezenlijke openbaart, kan met geringe inspanning een golf van beweging op gang komen, die ons handelen inspireert en veelvuldig dient. (Mirjam van Broekhuizen)

Wanneer je verbonden bent met de bron in jezelf, met je client, met je medewerkers of organisatie heb je het kompas in handen om een weg in te slaan en koers te houden. Nu de basis er is, we de meerwaarde van Positieve Gezondheid hebben ervaren, moeten we vlieguren maken om de reis te vervolgen. Het was mooi om in contact te komen met verschillende professionals, die ieder vanuit hun eigen achtergrond verhalen en ervaringen hebben gedeeld. Er valt nog veel te ontdekken! Ik kijk ernaar uit om het gedachtengoed van Positieve Gezondheid uit te dragen en door te ontwikkelen. Laten we in de regio hierin samen optrekken!

 

Sylvia Bloemers-ter Morsche

Voorzitter Zorggroep Fynon - Stichting Eerstelijnsgezondheidszorg IJsselmuiden

Praktijkhouder Goedzorg Fysiotherapie