Blog

Trainers aan het woord: Evelien van Dort - de Meester

Dankbaarheid
Profielfoto van Jacquelien Nijboer
20 november 2023 | 2 minuten lezen

Dankbaarheid

Maandagmorgen, snel lees ik mijn online updates over onderzoek en ontwikkelingen in de zorg, welzijn en onderwijs. Onmiddellijk valt mijn oog op een recent onderzoek over dankbaarheid. Niet direct een wetenschappelijk begrip, of toch wel? ‘Dankbaarheid, wie deze eigenschap koestert heeft mogelijk minder kans op een hartinfarct,’ lees ik. Zijn we eindelijk zover dat we ook intrinsieke waarden in medisch onderzoek mogen includeren?

Ik denk aan een gesprek dat ik ruim vijfentwintig jaar geleden had met de directeur van een bibliotheek. Het gesprek ging over thema’s in kinderboeken. Waarom er in de bibliotheek wel een zoekfunctie is voor thema’s ‘scheiding of verlies ‘en geen zoekfunctie voor ‘vertrouwen, hoop of dankbaarheid?’

Deze thema’s staan immers centraal in mijn debuut, mijn eerste kinderboek. Negentig titels verder, doe ik daar niets van af. Positieve waarden delen in verhalen, verbinden mij als auteur met de lezer. Positieve waarden geven ons hoop in moeilijke momenten. Hoopvolle verhalen dichten kloven en vormen bruggen, ook transcultureel.

In mijn eerstelijns kinderfysiopraktijk is vertrouwen (waar haal ik het altijd vandaan) de basis. Mijn overtuiging is dat het versterken van vertrouwen een opgave of liever een uitdaging is. Grappig, als fysiotherapeut denk ik nog steeds dat vertrouwen ook ‘een warmtepakking’ kan zijn.
Een twaalfjarige te fanatieke hockeyster met ernstige knie blessure, heeft weer feeling met haar eigen lijf.
‘Wat heeft gemaakt, dat je weer wedstrijden speelt?’
‘Ik voel me sterker en ik durf weer te presteren, want ik heb meer gevoel bij wat ik aankan.’
Haar antwoord maakt een grote glimlach op mijn gezicht. Haar eigen inzicht is haar kracht! Haar core (basis) haar care (zorg voor zichzelf), daar kan ze volvertrouwen de wereld mee aan!

Veel zuigelingen heb ik in de eerste weken en maanden fysiotherapeutisch begeleid. Als reactie hoor ik vaak van ouders. ‘Dank voor je werkwijze, dat geeft mij weer vertrouwen in mezelf.’

Deze positieve feedback ervaar ik als een stimulans. Het helpt ook om dicht bij mijn eigen zorgende weg te blijven.

Mijn werkwijze: verbindingen aangaan, vanuit een positieve zoekvraag werken en versterken van eigen regie.

Zo kom ik bij de visie Positieve Gezondheid, een bredere kijk op gezondheid. Als trainer en coach Positieve Gezondheid is het een uitdaging om, vanuit deze visie, de uitgangspunten van de organisatie inhoud te geven. We onderzoeken met elkaar welke individuele basis er al ligt, hoe verdieping kansen biedt en hoe deze ook praktisch inhoud krijgen. Een uitnodiging om, in verbinding met jezelf, met elkaar vaardigheden en ervaringen te delen. Positieve Gezondheid vergroot de mogelijkheid om domeinoverstijgende samenwerking, zorg, welzijn, onderwijs en burgerkracht te bevorderen. Daar word ik blij van. Als zelfstandig trainer wil ik mijn kennis en ervaring als zorgprofessional dan ook graag breed inzetten.

Dankbaar, samen op weg met en voor elkaar.

Van harte nodig ik je uit voor een kennismaking. Ik kijk er naar uit.

Evelien van Dort- de Meester   
Trainer, coach, spreker Positieve Gezondheid iPH gecertificeerd
Info en contact www.evelienvandort.nl