Blog

Praktijkvoorbeeld: Samen werken aan de structuurvisie voor Bentelo

Profielfoto van Tom Jannink
4 mei 2018 | 1 minuut lezen

Na alle veranderingen in het sociale domein kondigt de volgende transitie voor gemeenten zich aan: de nieuwe Omgevingswet. Met de omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten.

Kenniscentrum Sport schreef een interessant artikel over de pilot van de gemeente Hof van Twente in Bentelo. Dit artikel geeft een impressie van hoe kern Bentelo dit in praktijk bracht. Een mooi voorbeeld dat beleidsmakers van andere gemeenten kan inspireren om ook een goede invulling te geven aan de Omgevingswet.

De structuurvisie in Bentelo is opgesteld door de Dorpsraad Bentelo, ruim 2.100 inwoners en in samenwerking met de gemeente.

In de structuurvisie geeft de dorpsraad van Bentelo een samenhangend beeld van de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van het dorp tot 2030.  Samen met de gemeente Hof van Twente en Rho adviseurs is in meerdere werksessies gewerkt aan deze visie. Ook de dorpsbewoners hebben op twee werkavonden een belangrijke bijdrage geleverd. Er is voor deze werkwijze gekozen om tot een breed gedragen visie te komen waar het dorp ook in de uitvoering voor warm loopt. De structuurvisie geeft in woord en beeld aan waar het dorp

Nieuw: het proces van plannen maken

De gemeente moet vooral leren ‘los te laten’ en vertrouwen te hebben dat bewoners het zelf kunnen regelen. Dat geldt natuurlijk ook voor de dorpsraadleden; zij zien het vooral als een initiatief dat hun werk interessanter en waardevoller maakt naarmate ze meer greep krijgen op hun rol en de doelen. Ze slagen erin het dorp mee te nemen en enthousiast te maken voor het maken van de plannen. De dorpsraad schakelt een expert in om te helpen. Ook treffen ze het met enthousiaste begeleiding vanuit de gemeente.

Lees het volledige artikel op www.allesoversport.nl of bekijk de structuurvisie 'Bentelo 2030'