Nieuwsbericht

Oranje Fonds helpt stichting de speelgoedbank Twenterand met een bijdrage

6 april 2022 | 1 minuut lezen

Ook Het Oranje fonds helpt mee met een donatie om de speelgoedbank te realiseren.

Om de komst van een eerste speelgoedbank in Twenterand te realiseren heeft de stichting ruimte nodig. Vriezenvener Erik Pezij maakte al een rondgang langs diverse bedrijven en stichtingen, maar tevergeefs. Daarom wil Pezij nu een bedrijfshal kopen op een industrieterrein in Vriezenveen. 

Als de gemeente Twenterand bijdraagt vanuit de zogenoemde ‘kernbudgetten’ dan kan de koop vrijwel zeker doorgaan. Een eigen ruimte is cruciaal. Pezij: „We hebben de ruimte nodig en in een woonwijk kan dat niet. Want mensen schamen zich voor armoede en willen zo’n speelgoedbank discreet bezoeken.” Dat ondervond Pezij al meermaals met zijn stichting.

Mensen in armoede willen niet gezien worden

Met Ieder Kind een Sint zorgt Pezij er jaarlijks voor dat ruim 1100 kinderen in armoede een sinterklaasfeest en sinterklaascadeaus krijgen. Maar Pezij merkt wekelijks dat mensen een bezoekje aan een woonwijk liever mijden. Pezij: „Dan bellen ze of ze ook ’s avonds mogen komen, als het donker is. Ze willen niet gezien worden. Daarom moet je de privacy waarborgen als je een sinterklaasbank wil. Dat kan alleen op bijvoorbeeld een bedrijventerrein.” 

Met de sinterklaasbank denkt Pezij aan een uitleensysteem, als bij een bibliotheek. Als kinderen dan uitgespeeld zijn met het speelgoed dan kunnen ze het terugbrengen en kan het opnieuw uitgeleend kan worden. Over het beschikbare speelgoed maakt Pezij zich geen zorgen. „Als ik een oproep op sociale media zet, dan heb ik het pand zo vol”, zegt hij.