Nieuwsbericht

Jan Smit: Belevenistafel Oldemarkt niet alleen voor demente ouderen

Profielfoto van Harrie Kiekebosch
5 januari 2021 | 2 minuten lezen

De belevenistafel in De Landerijen in Oldemarkt is bedoeld voor demente ouderen, maar al snel bleek dat ‘de tafel’ ook voor vermaak zorgt voor andere bezoekers van de activiteitenruimte.

Kijk hier het interview met Jan Smit in een uitzending van Kiek An: https://www.youtube.com/watch?v=IclsWU1TiPQ

Jan Smit is bestuurder van De Landerijen en betrokken bij de aanschaf van de belevenistafel. “Demente mensen verliezen vaak hun kortetermijngeheugen. Maar dingen die langer geleden in hun leven zijn gebeurd, herinneren ze zich vaak nog goed. We laten ze daarom hun jeugd weer herbeleven. Dat kan met die tafel. Daar krijgen ze beeld en geluid van vroeger te horen en te zien.”

Heel grote IPad
“Eigenlijk is de belevenistafel een soort van IPad, maar dan wel een heel grote, een tv-scherm dat je aan de muur kunt hangen, maar die je ook als een tafel centraal in de ruimte kunt zetten, een tafel waar je zelfs met een rolstoel aan kunt schuiven. Nu in coronatijd even niet, maar anders kun je daar dan omheen zitten en bijvoorbeeld liedjes van Willy Alberti oproepen. Of beelden van hoe je in de jaren 50/60 koffie zette. Oude muziek, foto’s van vroeger, videobeelden van hoe het er in het verleden hier in de Oldemarkt uitzag, maar ook heel gewoon hoe in het algemeen in die tijd een keuken er uit zag. Je merkt aan de demente ouderen dat ze daardoor opvrolijken, maar ook dat ze weer gaan praten, met elkaar en met verzorgenden. Zo hebben ze toch een mooie dag!”

Leuk voor iedereen
Sinds de belevenistafel in de Landerijen staat, blijkt ook dat andere mensen die in het bezoekerscentrum komen, interesse hebben in wat je er mee kunt. “Zoals bingo spelen, maar ook voor hen speelt die tafel natuurlijk muziek en kan die beelden produceren. You Tube is bij hen populair.”

De belevenistafel is mede mogelijk gemaakt met 4D-subsidie van Stimuland.

De Landerijen
De belevenistafel staat in de Landerijen. “Een heel belangrijk gebouw voor Oldemarkt”, vindt Jan Smit. “Al in de jaren zeventig gebouwd als overdekt verzorgingstehuis en tussen 2013 en 2015 helemaal gerenoveerd. Nu wonen er nog steeds vooral 55+’ers (45 stuks), maar er is ook een deel in de algemene verhuur. De woningstichting kan uitmaken wie daar woont, dat maakte dat het even een tijdje wat stadser werd, maar nu wonen er vooral weer mensen die wat plattelandser zijn. Dat is voor de mensen zelf, maar ook voor Oldemarkt in het algemeen wel prettig. Wel jammer dat de 24-uurs zorg is verdwenen uit Oldemarkt. Pas hadden we hier nog iemand van 96, die het dorp uit moest en ergens verder weg in een verpleeghuis moest gaan wonen…”

Kijk hier de hele uitzending van Kiek An: https://www.youtube.com/watch?v=5hau8fFmlu4