Nieuwsbericht

Bert de Weerd: Beweegpark IJhorst mooi onderdeel van gezond centrum

Profielfoto van Harrie Kiekebosch
30 december 2020 | 2 minuten lezen

IJhorst heeft een beleefpark. Niet eens zo groot, maar wel groots. “Het is een belangrijke schakel in het gezonde centrum van ons dorp” vindt Bert de Weerd.

Zie hier het interview met Bert de Weerd in Kiek An. https://www.youtube.com/watch?v=oZItJO_idRQ

Lees hier een geschreven versie van het interview.
IJhorst is een dorp van 1000 inwoners. Dan moet je er hard aan trekken om de leefbaarheid op pijl te houden. “Voor je het weet is er te weinig te doen. Daarom zijn we als dorpsraad ook blij met dat beleefpark,” zegt De Weerd, die zelf ook in de dorpsraad zit. “Het beweegpark bestaat feitelijk uit een aantal toestellen waar je verschillende spiergroepen kunt trainen, een beetje soepel kunt blijven en wat kunt werken aan je conditie. Dat op zich heeft nog niet eens al te veel om handen. Maar het park staat in een hoekje van het sportveld en dan heb je al meer beweging bij elkaar. Aan de overkant van de weg is een beleefpad in het bos, waar veel ouders met hun kinderen komen, dat maakt het geheel op sportief niveau compleet.”

Vaste klanten
Het park is in oktober (2021) open, “maar er zijn nu al vaste klanten. Een groepje vrouwen dat op een vaste ochtend komt sporten, maar je ziet ook wel hardlopers die de toestellen als onderdeel van hun rondje joggen zien. En komend voorjaar gaan we met een echte trainer werken, eentje die verstand heeft van de toestellen en hoe je daar het beste op kunt oefenen.”

Dorpsraad
Bert de Weerd is lid van de Dorpsraad. “Dat is wel uniek. Wij hebben geen Plaatselijk Belang maar een Dorpsraad. Daarvoor hebben we speciale verkiezingen, je moet je er voor aanmelden en je kunt er voor gekozen worden. Dat doen we altijd tegelijk met de gemeenteraadverkiezingen. Dan moeten de mensen toch al naar de stembus, dus zetten we in het zaaltje ernaast onze stembussen neer. We hebben zeven leden en die kunnen steeds twee periodes blijven zitten.”

Jong
Ook tot verrassing van De Weerd zelf, melden zich iedere keer weer nieuwe jonge deelnemers. “Ik ben zelf 72 nu, maar ik ben verreweg de oudste. De meeste mensen zijn ergens tussen de 30 en de 40. En dat heb je nodig ook, als je een dorp van duizend inwoners leefbaar wil houden. Een beweegpark is daar een onderdeel van, maar vooral een enthousiaste groep inwoners die de kar wil trekken! Dat heb je nodig om ook in de toekomst leefbaar te blijven, om jongeren te doen besluiten in IJhorst te blijven.”

4D
Het beweegpark is mede mogelijk gemaakt met 4D-subsidie van Stimuland, maar vooral de Rabobank (20.000 euro) betaalde mee, net als de gemeente Staphorst (25.000 euro), want die gemeente besloot vier jaar geleden in te zetten op een sportieve gezondheid van hun inwoners. En ook de Dorpsraad stak er een paar duizend euro in. Waarbij ook aangetekend moet worden dat de kosten laag bleven omdat vrijwilligers meehielpen bij de aanleg.

Kijk hier de hele uitzending van Kiek An
https://www.youtube.com/watch?v=5hau8fFmlu4