Nieuwsbericht

Koffieuurtje Wesepe voorbeeld voor nieuw beleid ZGR

Profielfoto van Harrie Kiekebosch
13 oktober 2020 | 2 minuten lezen

ZGR (Zorggroep Raalte) onderzoekt mogelijkheden bijeenkomsten voor ouderen te organiseren in de wijken of dorpen waar ze wonen. Ontmoeten in Eigen Dorp noemen ze het: een koffieuurtje of wat uitgebreider met diverse activiteiten en de mogelijkheid deel te nemen aan een gezamenlijke maaltijd. Dicht bij huis, om de drempel er naar toe te gaan zo laag mogelijk te maken. Jenny Timmer Arends legt tijdens de talkshow Kiek An uit hoe in Wesepe de behoefte daaraan inmiddels gebleken is. Kijk hier haar bijdrage in de talkshow.

Kracht van Salland
Jenny was te gast bij Kiek An die in zijn geheel ging over de 4D-initiatieven die projectbureau Stimuland ondersteunt. 4D staat voor durven, denken, doen en delen. Met kleine geldelijke steun worden lokale initiatieven verder geholpen, in Salland gebeurt dat onder de vlag van De kracht van Salland.

Het koffieuurtje in Wesepe kreeg ook zo’n ondersteuning. Jenny Timmer Arends is daar op twee manieren bij betroken. Vanuit ZGR nam ze het initiatief om de koffieochtend van de grond te krijgen en heeft ze ook ruimte voor de coördinatie voor dit project. Maar Jenny woont zelf ook in Wesepe en kwam in gesprek met een bestuurslid van Plaatselijk Belang. Ze onderhoudt vanuit die positie nauwe banden met de groep vrijwilligers die het koffieuurtje mogelijk maken.

“Nog niet zo lang geleden was het beleid dat er bij bijvoorbeeld Swanewoerd en Stevenskamp activiteiten gehouden werden waar je dan als oudere die niet in een verzorgingstehuis woont kon aanschuiven met sjoelen, kaarten, een warme maaltijd of gewoon koffie drinken. Dat gebeurt nog steeds, maar gaandeweg ontdekken we dat die drempel van buiten naar binnen best groot is. Het is in sommige gevallen ook best nog een afstand, je moet er al een taxi voor laten rijden. Dat gaat de letterlijke afstand aan, maar je hebt ook de figuurlijke afstand: je moet toch iedere keer maar weer richting dat verzorgingshuis waarvan je hoopt er nog lang niet te gaan wonen.” Zo zijn er bijeenkomsten in de verschillende buurtdorpen: Luttenberg, Mariënheem, Heino, Broekland, Heeten, Nieuw Heeten, Lettele en nu dus ook Wesepe.

Ervaring in Wesepe
De ervaring in Wesepe is goed. Daar werken we samen met het inloopcafé, de deelnemers van dat Inloopcafé waren meteen heel enthousiast en sommigen zijn ook vrijwilliger geworden. “Daar komen ze ook anderen tegen dan alleen ouderen die er voor een kopje koffie komen. Het inloopcafé is breder van opzet. Die onderlinge contacten zijn ook heel fijn. Je merkt dat er vanzelf een extra praatje ontstaat. Dat is dus precies de bedoeling. Sterker nog: er ontstaan ook contacten waardoor mensen elkaar buiten het koffieuurtje om ontmoeten, het is al winst als een oudere met zijn rollator door de buurt wandelt en dan bekenden van dat koffieuurtje tegen komt. Een keertje zwaaien, een keertje praten, dat zijn momenten om te koesteren!”

Voorzieningenhart
Jenny is er daarom blij mee dat er in Wesepe intussen ook gewerkt wordt aan de realisering van ‘het voorzieningenhart’, “één gemeenschappelijk gebouw waar alle verenigingen terecht kunnen. Dat maakt de kans nog groter dan iedereen elkaar ontmoet. Voor ouderen is dat de grootste winst, want die kunnen het moeilijk op andere manier nog organiseren.”

ZGR
ZGR  heeft ook op andere plekken in haar werkgebied de formule Ontmoeten in Eigen Dorp uitgerold. “In de dorpen waar ZGR geen eigen locatie heeft, maar ook in de wijken van Raalte. Raalte Noord of de Raalte Zuid liggen toch best ver van het centrum af. We blijven kijken naar nieuwe mogelijkheden. Elk project wordt uitgewerkt binnen de kaders van Ontmoeten in Eigen Dorp, maar met een eigen invulling, passend bij de wensen van de ouderen die in de buurt wonen.”

Kijk hier de hele talkshow Kiek An, met nog meer 4D-initiatieven.