Nieuwsbericht

MaakMeeMaand Overijssel

Profielfoto van Wencke Steggink
2 oktober 2020 | 1 minuut lezen

Najaar 2020 staat in het teken van het beleven en ervaring van onze maakcultuur en digitale cultuur. Naast de online activiteiten uit het @Home programma worden er tijdens de MaakMeeMaand in heel Overijssel honderden technologische, creatieve en innovatieve activiteiten georganiseerd voor jong en oud.

Provincie Overijssel onderstreept het belang hiervan en ondersteunt de maakactiviteiten tijdens de MaakMeeMaand zodat kennis en verbreding van maakprocessen, nieuwe technieken en technologieën voor iedereen toegankelijk is. Ontwikkelinstelling Tetem speelt een belangrijke coördinerende en faciliterende rol hierbij, “De MaakMeeMaand biedt bezoekers van alle leeftijden, binnen hun eigen gemeente, een unieke beleving van de modernste technologieën en een kennismaking met vele nieuwe maakprocessen. Daarnaast versterkt het de samenwerking en binding tussen partners in een gemeente en draagt het bij aan de ontwikkeling en overdracht van kennis op het gebied van maakcultuur en digitaliseren” aldus Wilja Jurg, directeur van Tetem.

Wat kun je doen tijdens de MaakMeeMaand?

Culturele instellingen, bibliotheken en cultuurhuizen programmeren alleen of samen met amateurverenigingen, welzijnsorganisaties, verenigingen en boekenwinkels een maakactiviteit voor publiek. Daar waar mogelijk wordt aangesloten bij kleinschalige activiteiten die al plaatsvinden, bijvoorbeeld in het kader van de Week van de Eenzaamheid, het Weekend van de Wetenschap of de Kinderboekenweek.

Ontdek bijvoorbeeld de techniek van de borduurmachine tijdens een nieuwe expositie in een stadsmuseum of print je naam met de 3D chocolade printer tijdens een stadswandeling. Ontwerp een virtuele wereld in het kader van het thema erfgoed binnen de bibliotheek of volg een workshop fotografie of film voor amateurs tijdens de Week van de Amateurkunst. Uiteraard zijn alle activiteiten kleinschalig van aard en worden ze gegeven met in achtneming van de RIVM-maatregelen.

In alle gemeenten in Overijssel kun je in het najaar allerlei nieuwe technieken, creatieve uitvindingen en innovatieve maakprocessen ontdekken tijdens de vele maakactiviteiten in de gemeente. Meekijken, meedóen en beleven dat is waar het tijdens de MaakMeeMaand om draait!

“Techniek zit verweven in onze (Twentse) cultuur en tijdens de MaakMeeMaand laten we daar vol trots de inwoners van Overijssel mee kennismaken!” aldus Wilja Jurg, directeur van Tetem.

Het maakactiviteitenprogramma tijdens de MaakMeeMaand is met betrokken samenwerkingspartners in de gemeenten vormgegeven. Het volledige programma per gemeente is terug te vinden op: tetem.nl/maakmeemaand. Door de aanscherping van de Corona maatregelen loopt het programma van de MaakMeeMaand in oktober, door in november en december.

De bijdrage van de Provincie Overijssel in het kader van de MaakMeeMaand maakt het mogelijk voor de Overijsselse gemeenten om deel te nemen.