Nieuwsbericht

Laura Reymer: Kulturhus TV oplossing voor korte én lange termijn

29 juni 2020 | 3 minuten lezen

Om toch in contact te blijven met de bezoekers van het kulturhus in Borne besloot Laura Reymer Kulturhus TV op te zetten toen het gebouw door corona van de ene op de andere dicht moest. Bedoeld om in contact te blijven, maar vermoedelijk wordt het een blijvertje. Laura ziet een grote meerwaarde, ook in het tijdperk na corona.

“Ons hele gebouw is eigenlijk één groot podium voor ontmoeting. Talenten krijgen hier een kans, ideeën worden geboren, initiatieven komen van de grond omdat mensen hier elkaar tegen komen en omdat wij ze daarbij op allerlei manieren ondersteunen. Mensen krijgen hier een kans te shinen! Toen moest het gebouw ineens dicht... Dus zocht ik een ander podium voor al dat moois dat hier ontstaat. Want als een gebouw dichtgaat, stoppen de ideeën en initiatieven natuurlijk niet, loopt er nog steeds talent rond!”

Druk voorjaar
Laura Reymer zou als programmamanager van Kulturhus Borne een druk voorjaar in gaan. “Alleen al ‘de Beentjes van Sint Hildegard’ was vier keer uitverkocht. Een aantal grote commerciële events stond geprogrammeerd. De Euregio Brass Band had twee jaar gerepeteerd voor een programma rond Jacques Brel. Een Dansschool uit Borne had een benefitmiddag staan. Parijs-Dakar-rijdster Mirjam Pol zou voor een uitverkochte zaal een lezing geven. Maar denk ook aan het filmhuis, themabijeenkomst van de filosofieclub, bijeenkomsten van de ouderenbond…”

Het podium verlengen
“Ik was twee weken in shock. Verbijsterd. Had ik zestien jaar onafgebroken ontmoeting gestimuleerd met de programmering, gaat het podium van de ene op de andere dag gewoon dicht. Maar na die twee weken heb ik de knop omgezet. Het Kulturhus moest in beeld blijven, maar vooral al die initiatieven en ideeën moesten blijven borrelen. Want de mensen die hier het podium opgaan willen ook in beeld blijven bij hún achterban. Ik bedacht daarom Kulturhus TV omdat je op die manier je podium kunt verlengen. In eerste instantie voor de korte termijn. Maar van lieverlee sloop die lange termijn gedachte er ook wel in. Misschien kunnen we sowieso het podium wel verlengen voor mensen die gewoon thuis op de bank van bijvoorbeeld een voorstelling willen genieten.”

Eerst een lightversie
Naast Kulturhus TV, wat een vlogplatform is, ontstond het idee om een studio te gaan creëren in Kulturhus Borne. Een laagdrempelige studio, eenvoudig en professioneel uitgerust. Waar diverse partijen vlogs en video’s kunnen opnemen. Of dit nu vlogs zijn voor Kulturhus TV of een volledige training of cursus voor organisaties, alles is mogelijk. “Kulturhus TV is nu nog een 1.0-versie, waar iedereen nog een beetje uitzoekt hoe ze de draad weer oppakken. Korte instructievideo’s, een danceworkshop, hoe je stap voor stap een taart bakt, koken zonder pakjes uit de supermarkt, een dans-workout voor 40+’ers, maar ook een zangdocent die op een bankje in de woonkamer een kinderboek voorleest en een akoestisch optreden van de leadzanger van de AC/DC-coverband die hier uit Borne komt en een uitverkochte zaal geskipt zag worden. Hij wilde die mensen toch nog iets leuks aanbieden. Hij begeleidt zichzelf op accordeon! Ook mooi is een vlog van jochies die voetbaltruckjes hebben opgenomen op een trapveldje.”

Stream niet meer weg te denken
Laura Reymer beseft ook wel dat dat niet de optimale vervanging is. “Maar op de korte termijn hou je het publiek er wel bij. En intussen borrelen de ideeën op voor breder gebruik. We kunnen onze zaal voorlopig niet maximaal uitverkopen. Maar we gaan straks streamen via Kulturhus TV, zodat je ook thuistickets kunt kopen. Misschien bereik je dan wel veel meer mensen dan met een uitverkochte zaal! En dan denk ik niet alleen aan theater. Ook de mensen van Filosofiecafé Twente overwegen digitaal te gaan. Die beleggen thema-avonden met een bekende filosoof op het podium. Dat kun je uiteindelijk ook avondvullend thuis bekijken natuurlijk. En als Pieter Omtzigt als gast geprogrammeerd staat zouden daar wel eens veel meer mensen op af kunnen stemmen dan dat er naar de zaal gekomen zouden zijn!”

Kulturhus TV is zowel in de zin van kijkersaantallen als in de zin van wat je er allemaal mee kunt, nog een beetje zoekende. “Maar ik ben er van overtuigd dat we de juiste weg wel vinden. Eerst en vooral om de mensen te bereiken die nu niet, of inmiddels weer mondjesmaat in het Kulturhus terecht kunnen, om eenzaamheid en isolatie te doorbreken. Maar straks ontstaat er een soort nieuw normaal waarbij de digitale gewoontes die we ons nu aanleren voor een andere dimensie gaan zorgen. We gaan zien waar ons dat naar toe leidt, maar wij zijn er in elk geval klaar voor!”

1 juli 2020

Mooi Plan! De technische mogelijkheden groeien met de dag, maar denk wel aan de auteursrechterlijke begrenzingen bij een eventuele openbaarmaking van beschermd materiaal.

Jan van Sandwijk

4 dagen geleden

Top Laura

Thema's