Nieuwsbericht

Wencke Steggink 500ste actieve deelnemer op Samen Voor Elkaar

Profielfoto van Jarno Vedders
14 mei 2020 | 3 minuten lezen

Het platform Samen Voor Elkaar Overijssel mocht afgelopen week alweer de 500ste actieve deelnemer verwelkomen: Wencke Steggink van Tetem. Zij vertelt over haar maatschappelijke initiatieven en ervaringen met het platform Samen Voor Elkaar Overijssel.  

Kunst, maakcultuur en digitalisering
Samen Voor Elkaar is een platform voor maatschappelijke initiatieven in Overijssel. Dit zijn bijvoorbeeld bewonersinitiatieven die mensen als vrijwilliger oppakken, maar dit kunnen ook maatschappelijke initiatieven zijn van ondernemers en stichtingen, die zich inzetten voor de samenleving. Bij die laatste groep hoort Wencke Steggink van Tetem, alweer de 500ste actieve deelneemster op Samen Voor Elkaar. “Tetem is een kunst- en presentatieruimte en ontwikkelinstelling in Enschede,” vertelt Wencke. “Ons doel is om kunst, maakcultuur en digitalisering zo dicht mogelijk bij de burgers te brengen. Dat doen wij via verschillende programmalijnen. Wij geven bijvoorbeeld technieklesssen aan primair- en voortgezet onderwijs in alle Twentse gemeenten.”

Bredere bekendheid Maker Festival Twente 
Maar de reden om op het platform Samen Voor Elkaar te bezoeken en een profiel aan te maken was een specifiekere. “Tijdens het jaarlijkse Maker Festival Twente, één van de wereldwijde festivals van en voor inventiviteit, creativiteit en vindingrijkheid, zetten wij Twentse makers en bedrijven in de schijnwerpers. Waar je tijdens het festival normaliter allerlei nieuwe technieken op locatie kunt zien en beleven, hebben wij nu dus een @Home editie van het Maker Festival gemaakt en kun je in mei en juni zelf online aan de slag vanuit huis. Dit ‘thuis’ festival wilden we graag breder onder de aandacht brengen. ”

Lichtpuntje in bijzondere tijd
Als mede-programmamaker van het Maker Festival Twente kwam Wencke dus in aanraking met Samen Voor Elkaar. “Door de maatregelen rondom het corona virus zijn wij met ons team gaan brainstormen en hebben het evenement getransformeerd in een online activiteitenprogramma in mei en juni én een hybride programma tijdens de Maker Maand in oktober. Wij zagen dat er via Samen voor Elkaar Overijssel veel mooie initiatieven gedeeld werden. Door zelf een bijdrage te leveren en op deze manier het Maker Festival bij de mensen thuis te brengen, hopen wij een lichtpuntje te zijn voor kinderen en volwassenen in deze bijzondere tijd.”

Initiatieven delen
De insteek van Samen Voor Elkaar is dat je elkaar samen verder helpt in Overijssel. Door een profiel aan te maken is het bijvoorbeeld mogelijk om zelf berichten te plaatsen op het online platform. Een mooie promotie van je eigen initiatief enerzijds en anderzijds help je andere initiatiefnemers verder met inspiratie, ideeën en tips. Wencke plaatste bijvoorbeeld een bericht over het initiatief Code-it@Home. “Tijdens de thuiseditie van het Makers Festival kunnen kinderen thuis aan de slag. Code-it@home zijn programmeer workshops – voor kinderen van 8 t/m 15 jaar – waarbij wordt ingegaan op code, programmeren en creativiteit binnen programmeren,” vertelt Wencke. En dan zijn er nog de Make-it@Home initiatieven. “Dit zijn techniekworkshops voor kinderen van 6 t/m 12 jaar waar ze thuis veel plezier aan beleven én tegelijk wat van opsteken. Er zijn inmiddels al 7 Make-it@Home kits, met o.a. keuze uit: Kunstige robot, Festive Flashlight, Robot-hand en Elektronische wenskaart. En binnenkort komt het Magnetisch Zwevend Potlood uit. Met deze middelen creëren kinderen hun eigen Maker Festival@Home!”.

Samen Voor Elkaar: betekenisvol zijn voor anderen
Kortom een breed aanbod van initiatieven waar Wencke zich mee bezig houdt, waarvan een aantal terug te vinden zijn op dit platform. Wencke Steggink is als 500ste deelnemer sindskort actief op Samen Voor Elkaar Overijssel, maar heeft al positieve ervaringen opgedaan. “In deze tijd gaan we toch weer terug naar de basis en dat betekent voor mij dat ik me des te meer realiseer hoe belangrijk het is om er voor elkaar te zijn. Dat je net dat stapje extra doet om iets te betekenen voor je ouders, buurvrouw of lokale ondernemer. En vooral ook om deze mooie initiatieven te delen met elkaar. Dat zie ik ook terug op Samen Voor Elkaar Overijssel. Wat er echt in je omgeving gebeurt, is wat er toe doet en dat kun je prachtig volgen via Samen Voor Elkaar Overijssel.”

“En door activiteiten online te delen hoop ik natuurlijk ook dat kinderen en (jong) volwassenen hiermee hun technische vaardigheden ontwikkelen en daarmee hun interesse in techniek vergroten. Daarnaast ben ik moeder van drie kinderen in de leeftijd van 9, 12 en 15 jaar. Ook voor hen is het belangrijk dat zij zich bewust worden van wat er in hun buurt, stad en provincie gebeurd. Op Samen Voor Elkaar Overijssel zie ik mooie initiatieven en lichtpuntjes voorbijkomen, die ik dan met ze deel,” besluit Wencke.

Samen Voor Elkaar Overijssel heeft duizenden bezoekers per week. Overijsselaars van de Kop van Overijssel tot aan Twente die informatie over maatschappelijke initiatieven krijgen via dit platform. Maar het platform heeft nu dus ook al 500 actieve deelnemers die zelf initiatieven delen en daarmee anderen verder helpen. En dat is waar Samen Voor Elkaar Overijssel voor staat: Inspireren én delen. Deel ook je eigen initiatieven en ideeën op dit platform en wordt actief deelnemer net als Wencke. Je helpt anderen verder en een mooie bijkomstigheid is dat je eigen initiatief extra promotie en betrokkenheid krijgt.

Word eenvoudig deelnemer aan het platform en inspireer en deel