Nieuwsbericht

‘Jan Doodle’ verrast jarige kinderen met een Raamparty

12 mei 2020 | 2 minuten lezen

Fotografie: Niki Kits Polman

Tijdens de quarantaine komen er allerlei mooie burgerinitiatieven tevoorschijn. Voor ouderen, verenigingen, en verzorgingstehuizen hebben we al veel voorbij zien komen. Enschedese kunstenaar ‘Jan Doodle’ (de alias van Maurice van Lier) voegt hier nog een leuk initiatief aan toe, deze keer voor kinderen! Is er een jarige in huis, dan komt hij gratis langs om geheel in eigen stijl een Raamparty te verzorgen. Het initiatief loopt als een trein, maar gelukkig had hij even de tijd om met ons te bellen!

Een geheel eigen stijl
Eigenlijk sluit het idee van de Raamparty erg goed aan op wat Jan Doodle altijd al doet: kinderen inspireren en ze meenemen in zijn creatieve wereld. Sinds drie jaar is Maurice bezig om Jan Doodle te ontwikkelen. Zijn tekenstijl is geheel eigen, en er zit een heel mooi idee achter. “Kinderen weten niet goed hoe ze moeten beginnen” legt Maurice uit. “Ze doen dingen na die ze kennen, en dan is het al snel niet goed.” Met de stijl van Jan Doodle wordt dat probleem weggenomen. Zelf maakt hij de vergelijking met LEGO om uit te leggen hoe zijn stijl werkt voor de kinderen. “Met LEGO beginnen ze gewoon met bouwen. Dit is eigenlijk niet anders, alleen doen ze het nu met vormen. Ik gebruik thema’s als robots omdat dit makkelijk op te bouwen is uit simpele vormen. Gaandeweg leren ze op een speelse manier hoe ze hun fantasie kunnen aanzetten en zo hun eigen robot kunnen creëren. Niks is fout.”

Blije gezichtjes
Dat zijn methode goed werkt blijkt uit de reacties van de kinderen. “In de workshops die ik geef zie je dat de kinderen snel meer creatief zelfvertrouwen krijgen. Ik bereik erg veel met gewoon ‘fun’. Nu met de raamtekeningen is dat niet anders. Er gebeurt heel veel moois.” Zelf geniet hij er ook met volle teugen van. “Ik ben gewoon met die kinderen en met mijn eigen ding bezig. Ik inspireer ze, maar terwijl ik bezig ben inspireren zij mij ook weer voor nieuwe verhalen.” En ook van de rest van de community krijgt hij ontzettend veel positieve reacties. “En voor de ouders heeft het ook meerwaarde” vertelt hij. “Nu hebben ze echt een verrassing op de verjaardag van hun kinderen. Dat vinden ze ontzettend fijn.”

Helemaal gratis
Maurice heeft er heel bewust voor gekozen om geen geld voor zijn Raamparty’s te vragen. “Als je geen bezoek kunt ontvangen is dat natuurlijk niet grappig voor de kinderen. Voor hen doe ik het. Ik wil gewoon zo veel mogelijk kinderen blij kunnen maken en kunnen inspireren.” Hetzelfde doen voor betaling zou een drempel creëren, en dat is wat hij wil voorkomen. Dat het initiatief gewaardeerd wordt blijkt uit het grote aantal aanmeldingen dat binnenstroomt. Donaties kunnen er wel gemaakt worden, en die zijn er ook veel. “Ik verwacht niks, dus dat vind ik prachtig. Mensen doneren omdat ze dat graag willen, en dat geeft mij weer nieuwe energie” aldus Maurice.

Mocht je nou meer willen zien van het werk van Jan Doodle, dan heeft hij ook een Facebook en een Instagram account. Via zijn website kun je hem contacteren. Mocht je vragen hebben over het initiatief, dan kunnen die ook hieronder gesteld worden! Samen kunnen we elkaar verder helpen!

Thema's