Nieuwsbericht

Mooie initiatieven in heftige tijden

19 maart 2020 | 3 minuten lezen

"Wat een bizarre tijd, hè?" Een veelgehoorde uitspraak de afgelopen weken. En terecht. Want waar zijn we ineens in beland met z’n allen? En wat komt er veel op ons allemaal af. Maar wat is er ook veel energie bij mensen om er het beste van te maken. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de mooie initiatieven die er zijn.

Gemeenschappelijke ‘vijand’ brengt mensen samen
Discussies over stikstof, 100 km rijden, de blessures bij Oranje, het Songfestival en al die andere items die het nieuws tot voor kort domineerden, verdwenen als sneeuw voor de zon. Want ineens was daar die epidemie Corona, die al snel een pandemie werd. Oftewel een wereldwijde epidemie. Angst, onduidelijkheid, onzekerheid over de toekomst, allemaal zijn we er in meer of mindere mate door bevangen. Maar in crisistijden ontstaan er ook positieve dingen. Saamhorigheid, betrokkenheid, solidariteit, medeleven en natuurlijk ‘noaberschap’. En allemaal hebben ze één gemene deler: samen. Samen staan we sterk!

Praktijkvoorbeelden van initiatieven
Want wat hebben we in korte tijd mooie initiatieven zien ontstaan. Jongvolwassenen die niet mogen werken en zich aanbieden als oppas voor ouders die daardoor kunnen blijven werken, een hotel die 100% annuleringen heeft en zijn kamers beschikbaar stelt voor de zorg. Of die-hard voetbalfans die met prachtige spandoeken het zorgpersoneel in Twente een hart onder de riem steken. Of wat te denken van de restaurants die hun voorraad eten door de plotselinge sluiting beschikbaar stellen voor mensen die het financieel moeilijk hebben. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Want wat is er veel van de grond gekomen in korte tijd. Een positieve bijvangst in deze heftige tijden, zullen we maar zeggen.
Bekijk de initiatieven mbt coronacrisis op dit platform

Inspiratie helpt om het voor elkaar te krijgen
Het platform Samen Voor Elkaar Overijssel (in het verleden ASK Overijssel) richt zich al jaren op lokale initiatieven in heel Overijssel. Van Twente tot de Kop van Overijssel, van Salland tot Vechtdal, van grotere steden tot kleine dorpen. Wij blijven uiteraard aandacht besteden aan de lopende burgerinitiatieven, want die zijn van alle tijden, maar gaan de komende periode extra aandacht geven aan initiatieven in Overijssel in relatie tot de Coronacrisis. Als inspiratie voor elkaar. Als steuntje in de rug voor elkaar. Als steuntje in de rug voor mensen die het extra moeilijk hebben in welke vorm dan ook. Om elkaar verder te helpen. Want Samen krijgen we het Voor Elkaar!

Hoe kun je helpen?
Wil je anderen in je regio of provincie op een idee brengen voor een lokaal initiatief? Plaats dan je initiatief op dit platform en help anderen. Hoe?
1. Ga rechtsboven naar het rode blok “Inloggen”.
2. Ga naar “Registreren”. Registreer je hier (uiteraard kosteloos) heel eenvoudig door je naam, mailadres en een wachtwoord te maken.
3. Je bent nu ingelogd op het platform Samen Voor Elkaar Overijssel. Je kunt nu je eigen initiatief heel eenvoudig plaatsen door rechts op de pagina “Plaats een post” aan te klikken. Kies nu wat voor een soort bericht je wilt plaatsen (de meeste kiezen voor de laatste, “nieuwsbericht”).
4. Schrijf het bericht (dit mag kort en krachtig zijn), plaats eventueel een foto erbij en sla het bericht op. 

Andere voordelen van ingelogd zijn op dit platform:
> Je krijgt een overzicht van alle subsidies en fondsen op het gebied van inwonersinitiatieven, burgerparticipatie en burgerprojecten.
> Je kunt vragen stellen aan ander initiatiefnemers die geregistreerd zijn. Doe dit door op “Home” te klikken en dan naar menu-item “Deelnemers” te gaan.
> Je kunt reageren op andere nieuwsberichten, projecten, thema’s en nog veel meer. Je kunt ook opmerkingen plaatsen of vragen stellen rechtstreeks onder deze berichten.
> Je kunt gebruik maken van werkgroepen onder het menu-item “Werkplein”. Heel handig als je bezig bent met meerdere mensen in een inwonersinitiatief.
> En je kunt heel eenvoudig anderen helpen door berichten, foto’s en video’s te plaatsen van je eigen inwonersinitiatief. En op deze wijze promoot je ook nog je eigen burgerinitiatief!

Heb je ook een initiatief opgestart?
Of help je bij een initiatief dat is ontstaan vanuit de coronaproblematiek? Registreer je dan (kosteloos) op dit platform en deel je mooie initiatief met anderen in je regio of de provincie Overijssel. Dit doe je door bovenstaande stappen te volgen. Wil je zelf geen initiatief plaatsen, maar wil je wel meer weten van anderen over de mogelijkheden? Sluit je dan aan bij de werkgroep "Kennisdeling initiatieven tijdens coronacrisis"  (let op: hiervoor moet je dus eerst ingelogd zijn) 

Samen krijgen we het Voor Elkaar Overijssel!

NieuwsVraag & AntwoordThema'sTools