Nieuwsbericht

Oude boeken krijgen een nieuw leven in de Dorpsbibliotheek Lattrop

17 maart 2020 | 3 minuten lezen

Dorpsbieb zorgt voor ontmoeting en lezen

Bibliotheken lijken soms een beetje iets te worden van vroeger. Vooral in de kleinere dorpen en steden zijn er de afgelopen jaren veel gesloten om plek te maken voor iets anders. Erg jammer natuurlijk. En dat vonden ze in Lattrop ook! Dat is waarom er in dit plaatsje in Twente een nieuw burgerinitiatief is gestart: de dorpsbibliotheek. Wij spraken met Milja Kleissen, één van de vrijwilligsters, om te vragen hoe ze op dit idee zijn gekomen en hoe het in de praktijk werkt.

De dorpsbieb

“De dorpsbibliotheek is nu sinds 15 december 2018 geopend”, vertelt Milja enthousiast. De bieb bevindt zich in het ketelhuis achter de kerk, in het centrum van Lattrop. Alle boeken zijn tweedehands en zijn gedoneerd door mensen in de regio. “Met burendag, in aanloop naar de opening, hebben we een inlevermoment gehouden. Hier hebben we zoveel boeken ontvangen dat het er niet eens allemaal in past. Het was dan ook even een werkje om alles geordend neer te zetten, maar gelukkig hebben we een groep enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om te helpen!”

Dorpsbieb Lattrop

Net even anders

In principe lijkt de dorpsbibliotheek in Lattrop dus veel op een gewone bieb, maar er zijn wel wat verschillen. “Aan boetes en uitlevertermijnen doen we niet,” aldus Milja. “De dorpsbibliotheek draait op vertrouwen. Dat gaat heel goed, juist omdat we een dorp zijn. Het onderhoud wordt gedaan door een aantal vrijwilligers die het zelf ook erg leuk vinden om hieraan mee te werken. Zij rouleren en houden de plek netjes.” Een groot deel van de afnemers van de dorpsbibliotheek bestaat uit kinderen. “Na de opening hebben we de school uitgenodigd om er te gaan kijken. Zelf heb ik ook een dochter, en ze gaat regelmatig even heen en weer om een nieuw boek op te halen. Dat is leuk, omdat de kinderen elkaar ook weer enthousiast maken. Zo komen er steeds meer mensen naar de bieb.”

Zorg en welzijnsgroep

Op de vraag hoe ze op het idee zijn gekomen vertelt Milja over een samenwerking tussen verschillende dorpen. “Eigenlijk is het idee niet van ons,” legt ze uit. “Ik ben lid geweest van de Buurtschapsraad en maak nu nog deel uit van de werkgroep Zorg. Die werkgroep is opgedeeld in verschillende kleinere groepen, waarin iedereen doet wat hij leuk vindt. Zelf houd ik me ook bezig met zaken als subsidies.” Het idee van de dorpsbibliotheek komt uit een zorg en welzijnsgroep waarvan naast Lattrop ook Tilligte, Noord Deurningen, Saasveld en Weerselo lid zijn. “Op deze vergaderingen bespreken we ideeën uit de dorpen en doen we inspiratie bij elkaar op. Dat is waar het idee van de dorpsbibliotheek ook vandaan komt. Weerselo en Tilligte hadden er al één, en wij zagen er in Lattrop ook wel wat in!”

Regels dorpsbibliotheek Lattrop

Actief en enthousiast dorp

“Dat we deze dorpsbibliotheek op konden zetten, hebben we echt te danken aan de dorpsbewoners en de vrijwilligers,” vertelt Milja over de start van het project. Lattrop is een actief dorp als het gaat om burgerinitiatieven, zo blijkt. “We hebben de werkgroepen om elkaar met allerlei dingen te kunnen helpen en nieuwe projecten op te kunnen zetten. Dit is één voorbeeld, maar zo hebben we bijvoorbeeld ook met de buurt een dag in het jaar waarop we vuil rapen dat is ontstaan door ‘noaberproatavonden’. Ook de gemeente heeft ons hierbij geholpen afgelopen keer. En er is alweer een nieuw project in ontwikkeling, een computercursus voor ouderen. Dit doen we samen met Tilligte en Noord Deurningen.”

Nog meer op de planning

Ook met de dorpsbibliotheek zijn ze nog niet helemaal klaar. “We denken erover om nog wat kleinere ‘mini-bibliotheken’ door het dorp plaatsen. Zo zou er bijvoorbeeld een kastje bij de winkels kunnen komen te staan, zodat mensen een boek op kunnen pakken als ze ergens moeten wachten. Die boeken kun je dan ook zo weer inleveren bij een andere mini-bibliotheek, of bij de dorpsbibliotheek zelf. Het idee is nog in overleg, maar op die manier zouden we nog verder kunnen uitbreiden.”

Meer weten?

Vind je de dorpsbibliotheek ook een goed idee en wil je graag meer weten? Dit burgerinitiatief is ook te vinden op de website van Kern met Pit. Ook hieronder kun je vragen stellen. Wij en andere vrijwilligers helpen je graag verder met jullie burgerinitiatief!

NieuwsVraag & AntwoordTools