Nieuwsbericht

Eetbaar groen met 'Raalte Plukt!'

3 maart 2020 | 3 minuten lezen

In Raalte hoeven bewoners binnenkort niet meer persé naar de supermarkt voor hun groenten, fruit en kruiden. Ze kunnen die ook gewoon vers uit de buurt plukken! Hoe? Met dank aan het nieuwe burgerinitiatief ‘Raalte Plukt!’, dat zich focust op het aanleggen van eetbaar groen in de wijken. Wij spraken met Monique Falk, één van de initiatiefneemsters, en vroegen haar hoe dit buurtproject tot stand is gekomen.

Eetbaar groen
“In december is de eerste plukstrook aangelegd,” vertelt Monique. “En nu liggen er al meerdere in Raalte.” Op deze stukken zijn ruim 60 verschillende soorten planten, bomen en struiken geplant. Veel dorpen en steden in Overijssel zijn bezig om meer groen aan te leggen, maar wat dit burgerinitiatief in Raalte zo speciaal maakt is dat deze planten straks allemaal iets eetbaars zullen opleveren. “Denk bijvoorbeeld aan bessen en appelbomen, maar ook aan eetbare bloemen en kruiden voor in de keuken.”

Raalte Plukt

Het mooie aan Raalte Plukt! is dat er met één project veel voordelen worden behaald. Zo haakt het in op een gezonde leefstijl en voeding, maar worden de plukstroken ook een leuke ontmoetingsplek en worden er daarnaast workshops georganiseerd waarin jong en oud kan leren over de natuur en wat er allemaal voor eetbaars te vinden is. Eigenlijk is Raalte Plukt! dus veel meer dan alleen maar eetbaar groen. 

Groene vingers 
Monique Falk heeft het project samen met collega Linda Timmermans bedacht en opgezet. Het idee kwam niet uit het niets in ze op, want het tweetal heeft al langer ervaring met eetbaar groen in de vorm van voedselbossen. “We hebben workshops gegeven in het aanleggen daarvan,” vertelt Monique. “Maar we hebben bijvoorbeeld ook voedselbossen op festivalterreinen aangelegd in Dalfsen en Borculo en hebben meegewerkt aan het ontwerpen en aanleggen van andere voedselbossen.” Het plan voor Raalte Plukt! is in de eerste instantie opgezet voor Raalte Gezond, een lokale gezondheidsverkiezing. Ze vielen niet in de prijzen omdat het tweetal ondernemer is, maar hebben wel de aandacht weten te trekken van de gemeente en de provincie Overijssel. “En zo is het idee begonnen.”

Moestuinen door de buurt

Van de buurt
Monique spreekt vol enthousiasme en lof over de vrijwilligers. “Wij werken nu met een groep vaste vrijwilligers en mensen die komen bijdragen als het uitkomt. Ons initiatief is aanstekelijk en maakt de mensen enthousiast om bij te dragen.” De plukstroken zijn er voor iedereen en meewerken is absoluut niet verplicht om er later van mee te kunnen genieten. Aan helpende handen is er echter geen gebrek. “Het is erg leuk om te zien dat iedereen lekker bezig is en er ook ontzettend van geniet. Iedereen doet wat hij kan en leuk vindt, en samen zetten we iets moois op. Tijdens het aanleggen van de eerste plukstrook kwamen voorbijgangers spontaan helpen met aanplanten en werden wij volop aangemoedigd door omwonenden. Dat geeft erg veel voldoening.” 

Veel steun
“Er is ontzettend veel mogelijk met subsidies”, legt Monique uit wanneer er gevraagd wordt naar de financiering. Connecties met de gemeente, de GGD en de provincie waren er al. Subsidies aanvragen ging vrij gemakkelijk. “Belangrijk is dat je goed overlegd en openstaat voor verandering. Eisen kunnen verandering in het project brengen. Je moet echter ook bij jezelf blijven en het grotere plaatje in gedachten houden. Blijf je afvragen of het nog past bij waar jij blij van wordt”, geeft ze als tip. Haar tweede tip is zorgen dat het buurtinitiatief ook écht iets van de buurt wordt. Momenteel beperkt Raalte Plukt! zich nog tot Raalte zelf, maar in de toekomst staan ze ervoor open dat andere dorpen aanhaken. “Maar het moet wel vanuit hun eigen initiatief komen,” benadrukt ze duidelijk. “Ik wil graag helpen met organiseren, maar het leuke aan de pluktuin is dat het van de buurt zelf is en dat ze het zelf gaan onderhouden en gebruiken.” 

Meer weten? 
Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de pluktuin? 5 Maart geeft Monique, samen met een groep enthousiaste vrijwilligers uit andere groene initiatieven, een pitch bij het evenement ‘Salland Zaait’! Ook heeft Raalte Plukt! een website, die hier te vinden is, én doet het burgerinitiatief nog mee met Kern met Pit! Vragen stellen onder dit bericht is natuurlijk ook altijd mogelijk, die worden met enthousiasme door ons en andere vrijwilligers beantwoord! 
 

Thema's