Nieuwsbericht

Indrukwekkende Overijsselse Kern met Pit bijeenkomst

25 januari 2020 | 3 minuten lezen

In de prachtige Blasius kerk in Beckum werd afgelopen week de Kern met Pit Trofee 2019 uitgereikt. Vele fraaie burgerinitiatieven uit Overijssel kwamen samen om hun burgerinitiatief te delen, maar ook om van elkaar te leren. De bijeenkomst werd georganiseerd door KNHM in samenwerking met de OVKK en Eeckhof. De bijeenkomst stond vooral in het teken van de  bewonersinitiatieven in 2019. Maar natuurlijk was ook iedereen nieuwsgierig wie er met de titel Kern met Pit Overijssel 2019 vandoor ging. En dan was natuurlijk nog Mark Tuitert. De aanwezigen lieten zich inspireren door het aangrijpende verhaal van de voormalig topschaatser en Olympisch Kampioen. 

- verslag gaat verder onder foto - 
de winnaars van kern met pit overijssel

Inspirerende voorbeelden vanuit heel Overijssel
In een goedgevulde kerk mochten 25 Kern met Pit initiatieven door middel van een pitch hun project aan het voetlicht brengen. Enthousiaste verhalen volgden elkaar in een raptempo op. De projecten, die afkomstig zijn vanuit de Kop van Overijssel tot Twente en van de Regio Deventer tot Vechtdal, hebben allemaal hun eigen unieke verhaal. Hun eigen do's en don'ts en uiteindelijk hun eigen succes. Of de projecten nou groot zijn of klein, de passie waarmee vrijwilligers zich inzetten, is alleen al bewonderingswaardig. Of dat nou voor een 'opslaghuisje' van watersportmaterialen is, een pluktuin in de wijk of een dorpsbieb, iedereen zet zich voor de volle 100% in om hun initiatief van de grond te krijgen en te laten slagen. 

Indrukwekkend levensverhaal van Mark Tuitert
Minstens zo indrukwekkend was het verhaal van Mark Tuitert. In een muisstille kerk luisterde aanwezigen vol bewondering naar zijn leven als topsporter. Eigenlijk meer naar het verhaal van zijn leven. Want bij topsport gaat het om veel meer dan alleen goed kunnen sporten en talent hebben. Zoveel werd wel duidelijk uit het levensverhaal van Tuitert, die in zijn nadagen van zijn grillige schaatscarriere alsnog een gouden plak pakte op de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver. Het verhaal bevatte een prachtig bruggetje naar de duizenden burgerinitiatieven in Nederland: "Je moet passie en doorzettingsvermogen hebben om iets te bereiken. Vallen en weer opstaan, en vooral niet opgeven."  

mark tuiter

Uitreikingen in alle 12 provincies
Niet alleen in deze kerk in Beckum werd een winnaar gekozen uit de ingediende burgerinitiatieven, maar dat gebeurde ook in de 11 andere provincies. De winnaar van elke provincie dingt in maart mee naar de Gouden Pit, een prijs voor het meest unieke en inspirerende burgerinitiatief van Nederland. Maar eigenlijk is niemand hiervoor naar de kerk in Beckum gekomen. Dat is vooral voor een stukje waardering voor je bewonersinitiatief en natuurlijk voor de 1.000 euro die alle 25 projecten hebben ontvangen als stimulering om door te gaan met hun project. Alle aanwezige deelnemers ontvingen het predicaat 'Kern met Pit'. De jury en het Nederlandse publiek bepaalden wie in elke provincie naar huis mocht met de trofee én 1.500 euro extra.

And the winner is.... 
In Overijssel ging het bijzondere project "Ontdek je Talent" er met de Kern met Pit Troffee vandoor. Het bewonersinitiatief uit het dorpje 's-Heerenbroek verbindt in hun dorp talenten van volwassenen om kinderen te laten ontdekken wat hun talent is. De vakjury noemde het idee briljant in zijn eenvoud. "Het talent wat in je wijk of dor- aanwezig is, inzetten om anderen hun talent te laten ontdekken. En dan zo dichtbij je eigen huis. De beste ideeën kenmerken zich vaak door deze eenvoud. Een mooie bijkomstigheid is dat jong en oud elkaar leren kennen op deze manier in een wijk of dorp. En ook heel goed: dit idee is eenvoudig toepasbaar in vele andere dorpen en wijken." Ontdek je talent mag in maart meedoen aan de landelijke finale.

De deelnemers aan Kern met Pit in Overijssel
Wil je je laten inspireren door één van de 25 Kern met Pit bewonersinitiatieven in Overijssel? Of wil je weten waarom deze 25 projecten in aanmerking kwamen voor een geldbedrag van 1.000,- euro? Kijk dan op de site van Kern met Pit Overijssel 

Meer weten?
Wil je meer weten over Kern met Pit of één van de initiatieven die ondersteund worden door Kern met Pit? Kijk dan op dit platform onder het menu-item "Projecten". Stel ook gerust je vragen hieronder aan één van de burgerinitiatieven. Ze helpen je graag verder met jouw burgerinitiatief!

NieuwsDownloadsVraag & Antwoord