Nieuwsbericht

Herinrichting Trefkoele+

In 2023-2024 heeft een herinrichting plaatsgevonden in Kulturhus Trefkoele+ waarbij extra ontmoetingsplekken zijn gecreëerd. Activiteiten zijn nu meer zichtbaar en multifunctioneel ingericht, ruimtes zijn beter toegankelijk en veiliger in het geval van calamiteiten en waar mogelijk is verduurzaamt.

De herinrichting is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Dalfsen, de Provincie Overijssel, het OranjeFonds (met een deel vanuit het Overijssels Noaberschapsfonds) en het VSBfonds.

Profielfoto van Ilse Veerbeek
2 mei 2024 | 3 minuten lezen

MEER ONTMOETING

Activiteiten voor ouderen op de begane grond

Op de begane grond is een multifunctionele ontmoetingsruimte gecreëerd: het Trefpunt. Kantoren zijn hiervoor verplaatst naar de eerste verdieping. We hebben hierdoor een extra activiteitenruimte ook geschikt voor mensen slecht ter been of in een scootmobiel. En gesitueerd naast de hoofdingang, zodat je van buiten al kan zien wat er allemaal te doen is.

De ruimte wordt voor diverse activiteiten gebruikt. Wekelijks vinden er activiteiten plaats zoals handwerken, koersbal, bridge, klaverjassen, jokeren, houtwerken, koffiedrinken, schilderen, sjoelen, dans, koor. Daarnaast wordt de ruimte incidenteel gebruikt voor diverse activiteiten zoals schoolbezoeken, lezingen, exposities.

De ruimte is multifunctioneel gemaakt met een glazen panelenwand waardoor de ruimte (deels) af te sluiten is of helemaal open te maken is. Doordat de wand van glas is, blijven de activiteiten altijd zichtbaar. Daarnaast is de ruimte flexibel ingericht met makkelijk te verplaatsen meubelen zoals verrijdbare inklapbare tafels, lichte stoelen met leuningen en een verrijdbaar digiboard.

Multifunctioneel Pluscafé

Het Pluscafé, de centrale ontmoetingsplek voor het drinken van een kop koffie of samen eten, is

Multifunctioneler gemaakt. Zo hebben we verduisteringsschermen aangeschaft om ook optredens in het café te laten plaatsvinden. Door makkelijk verplaatsbaar meubilair kan de ruimte voor diverse activiteiten worden ingericht. Variërend van het wekelijkse Saam eetcafé, tot schilderworkshops, een pianoconcert of gezellig koffiedrinken.

Vergroten kunst & cultuur activiteiten

De kunstgroep Trefkoele+, een groep vrijwillige lokale kunstenaars, heeft inmiddels al zes langdurige exposities ingericht in het kulturhus sinds de aanvraag bij het OranjeFonds. Op verschillende plekken is extra expositierails gemaakt, zijn spotjes aangebracht en extra vitrinekasten aan geschaft. Tijdens elke expositie doen er gemiddeld zo’n 15 exposanten/groep mee.

Er is een samenwerking met het lokale theater van start gegaan. In het najaar van 2023 heeft in onze sporthal een muziekoptreden (235 bezoekers) plaatsgevonden. En in het voorjaar van 2024 een kindertheatervoorstelling (300 bezoekers) en nog een keer een muziekoptreden (800 bezoekers). Door de samenwerking met het theater (expertise programmering, vele vrijwilligers) en het kulturhus (beschikking grote ruimte) hebben we deze nieuwe activiteiten - die anders niet mogelijk waren - neer kunnen zetten.

 

VERBETEREN TOEGANKELIJKHEID EN ZICHTBAARHEID

Open entree en mogelijkheid om in privacy gesprekken te voeren

Voorheen wisten Inwoners niet altijd waar ze moesten zijn als ze het kulturhus binnenkomen. Er was geen plek waar mensen werden ontvangen en terecht konden met hun vragen. Dit hebben we verbeterd door direct bij de hoofdingang een informatiebalie te plaatsen begin 2024. Dit was een ingrijpende en kostbare verbouwing, omdat ook de hoofdentree hiervoor moest worden aangepast. Vrijwilligers achter de informatiebalie zouden teveel last hebben van de tocht (letterlijk op de tocht zitten) bij de oude ingang. We hebben daarom een draaideur moeten plaatsen, die dit probleem heeft verholpen. En tevens weer heeft bijgedragen om het gebouw duurzamer te maken, doordat er nu minder kou mee naar binnen komt.

Het Infopunt, voorheen weggestopt in het kulturhus, is nu geïntegreerd in de nieuwe informatiebalie.

Doordat het Infopunt meer zichtbaar is, zien we een toename in het aantal vragen m.b.t. digitale overheid, wonen, werk, zorg, welzijn en nog veel meer. Daarnaast was er geen mogelijkheid om in privacy gesprekken te voeren. Er zijn nu twee spreekkamers achter de informatiebalie geplaatst die dit wel mogelijk maken.

 

Zichtbaarheid van de activiteiten en organisaties in het kulturhus

Uit een enquête is gebleken dat inwoners niet goed weten wat er allemaal te doen is in het kulturhus. We hebben hier verandering in weten aan te brengen door verschillende activiteiten meer zichtbaar te maken met programmaladders en narrowcasting.

 

Sport & bewegen

Een behoefte die leefde onder de sportverenigingen in het kulturhus was het vergroten van het clubhuisgevoel voor hun leden, o.a. door meer zichtbaar te zijn met hun vereniging in het kulturhus.

We hebben daarvoor samen een plan bedacht om de oranje gang van de sportverenigingen te laten zijn. Er is een ontwerp gemaakt, in stijl van het kulturhus, met voor elke vereniging een eigen m2 om zichzelf te kunnen presenteren.

 

TOEGANKELIJKER MAKEN EN VERDUURZAMEN GEBOUW

Tourniquetdeur/draaideur

Voorheen bestond de hoofdingang uit automatische schuifdeuren. In de wintermaanden kwam er veel kou mee naar binnen als bezoekers binnen kwamen. Op advies van de architect hebben we een draaideur geplaatst. Dit loste niet alleen het energieprobleem op, maar kon ook de informatiebalie verplaatst worden naar de hoofdingang.