Nieuwsbericht

Voorstellen Jacquelien Nijboer (adviseur publieke gezondheid bij GGD IJsselland)

Werken in een organisatie waar gezondheid centraal staat. Dat was mijn reden om ruim 4 jaar geleden de overstap te maken van een functie beleidsmedewerker gezondheid en welzijn bij een gemeente naar GGD IJsselland. Na 10 jaar in Friesland te hebben gewerkt betekende ook dat ik weer terug was in de regio IJsselland, de regio waar ik altijd werkte en lang woonde. 

Profielfoto van Karin Veldman
17 november 2023 | 1 minuut lezen

Bij de gemeente kwam ik voor het eerst in aanraking met het gedachtengoed van Positieve Gezondheid, maar de nadruk in het lokale gezondheidsbeleid lag destijds nog op de leefstijlthema’s. Wat een verschil met nu: Positieve Gezondheid als bijdrage aan de (maatschappelijke) beweging van ziekte en zorg naar brede gezondheid. Deze brede blik op gezondheid als middel voor transformatie. Positieve Gezondheid is voor mij ook vooral de houding om écht in gesprek te gaan en te luisteren waarbij je uiteindelijk alsnog kunt uitkomen op een gesprek over een leefstijl. 

In regio IJsselland hebben de 11 gemeenten samen met GGD IJsselland Positieve Gezondheid als leidend principe van de agenda publieke gezondheid opgenomen. Dus ik zit op de goede plek.

Die brede blik op gezondheid: achteraf denk ik wat logisch! Onbewust was ik daar persoonlijk al heel lang mee bezig. Positieve Gezondheid begint bij het doorleven en ervaren bij jezelf. Geef mij bijvoorbeeld een werkplek waar ik de lucht letterlijk kan zien en ik voel gewoon in mijn lijf dat dit gezond voor me is. Het bijwonen van een theatervoorstelling geeft me veel energie en is goed voor mijn eigen creativiteit in het werk. En het liefst werk ik een team, want dat betekent voor mij: ergens bij horen en samen werken, samen bereiken en samen vieren. Voor mij de kunst om in de hectiek van alledag af en toe even stil te staan en te voelen hoe het mijn eigen positieve gezondheid is op alle dimensies. Dit doe ik door af en toe het spinnenweb in te vullen en voor mezelf een stapje te formuleren. 

Mijn speerpunt binnen de beweging is Leren & Ontwikkelen. Dit heb ik overgenomen van Judith nadat ze haar overstap van GGD IJsselland naar Proscoop maakte. Er zijn veel verschillende trainingen op het gebied van Positieve Gezondheid en ook daarin staat de ontwikkeling niet stil. Doel is natuurlijk dat het gedachtengoed bij zoveel mogelijk inwoners en professionals in de regio IJsselland bekend wordt. Dus hoe kunnen we dit in de regio samen organiseren, zodat het sneller bekend wordt. Want we moeten nu doorduwen ;) we hebben de wind mee om vanuit de brede blik op gezondheid een echte verandering te bewerkstellingen, zodat laagdrempelige zorg voor iedereen toegankelijk blijft.

 

Heb je ideeën over hoe we het Leren & Ontwikkelen verder kunnen brengen of wil je gewoon kennis met me maken? Ik hoor graag van je.

 

Mijn contactgegevens: j.nijboer@ggdijsselland.nl,  06 – 10 92 76 54