Nieuwsbericht

Dromen Vangen in IJsselland: positieve inspiratie over gezondheid

"Met elkaar komen we steeds een stapje verder. Niet achteruit kijken maar vooruitkijken.” was één van de reacties na afloop van de theatervoorstelling ‘Dromen Vangen’. Dat 'Dromen Vangen’ als inspirerend en nuttig wordt gezien door de bezoekers, blijkt uit de interactie met het publiek tijdens de voorstelling en de enthousiaste reacties achteraf. Een mix van ongeveer 240 inwoners en geïnteresseerde professionals uit verschillende domeinen (bijv. zorg, welzijn, sociaal domein, onderwijs, bedrijfsleven en overheid) kwamen naar het theater voor een interactief, herkenbaar en soms confronterend spektakel.

Profielfoto van Karin Veldman
16 november 2023 | 2 minuten lezen

Interactie, inspiratie en voetjes van de vloer

"Goed neergezet. Confronterend. Het raakt. Je wordt aan het denken gezet", aldus één van de aanwezigen. Veel bezoekers gingen dan ook geïnspireerd naar huis, na een avond vol verrassingen en interactie. Stil blijven zitten in je stoel was er niet bij! Zo nu en dan gingen de voetjes van de vloer. Er werd van links naar rechts ‘uit het systeem’ gestapt tijdens de show, wat voor hilariteit zorgde maar de aanwezigen ook aan het denken zette. Theatergroep A la Carte uit Utrecht weet als geen ander het publiek actief te betrekken. Iedere aanwezige werd uitgedaagd en aangemoedigd om na te denken over wat kwaliteit van leven voor hen betekent wanneer ze geconfronteerd worden met ziekte.

      

De dialoog aangaan vanuit een brede blik op gezondheid

"Goed en zinvol om deze theatervoorstelling te houden. Stuk bewustwording die hopelijk als een olievlek zich gaat verspreiden." Uit deze uitspraak blijkt dat ‘Dromen Vangen’ niet zomaar een voorstelling is, maar één die inspireert en zorgt dat professionals en individuen samenkomen, de dialoog aan gaan en gezondheid vanuit een bredere en positievere lens gaan benaderen. Deze voorstelling lijkt een brug naar een toekomst waarin een focus op gezondheid hopelijk de boventoon voert.

Gezondheid en Gedrag en Mens en Maatschappij

"Wat een feestje om dit mee te maken en met elkaar het gesprek hierover aan te gaan." 'Dromen Vangen’ daagt ons uit om te denken vanuit ‘Gezondheid en Gedrag’ in plaats van ‘Ziekte en Zorg', en zelfs een stapje verder, vanuit ‘Mens en Maatschappij'. Wat betekent deze verschuiving voor zowel professionals als individuen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak? Dit is de centrale vraag waar het allemaal om draaide tijdens de beide avonden.

  

Meer informatie over ‘Dromen Vangen’

De voorstelling werd georganiseerd op twee plekken in de regio IJsselland (theater MiMik in Deventer en De Stoomfabriek in Dalfsen) in een samenwerking tussen Positief Gezond IJsselland en het netwerk Samen Gezond Deventer. Heb je de voorstelling gemist? Theater A la Carteheeft deze voorstelling in haar ‘vaste assortiment'. Ook kun je Judith Heinrich van Proscoop benaderen voor vragen over de voorstelling.