Nieuwsbericht

Hoe breed is de blik op gezondheid?

Profielfoto van Karin Veldman
31 maart 2023 | 1 minuut lezen

In het najaar van 2022 is er een panelonderzoek 'Brede blik op gezondheid' in opdracht van Regionale Beweging Positief Gezond IJsselland uitgevoerd door GGD IJsselland.Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte en klachten. Gezondheid is een totaalplaatje van hoe iemand is, leeft en zich voelt. Dat noemen we een brede blik op gezondheid, door velen ook wel Positieve Gezondheid genoemd. Over de brede blik op gezondheid heeft GGD IJsselland in het najaar van 2022 in opdracht van de beweging Positief Gezond IJsselland een panelonderzoek uitgevoerd waar 1737 inwoners van de regio op hebben gereageerd. Uit dit onderzoek blijkt onder andere dat 83% van deze groep bekend is met de ontwikkeling dat gezondheid steeds breder wordt gezien. 

Aspecten van gezondheid
Welke aspecten mensen het meest belangrijk vinden is verschillend per leeftijdsgroepen. De groep 25-39 jarigen vindt het meest belangrijk om zich energiek of fit te voelen. De groep 40-54 jarigen vindt het vrij zijn van gezondheidsklachten of pijn het meest belangrijk, en de groep mensen boven de 55 jaar vindt het meest belangrijk om bij dagelijkse activiteiten geen belemmeringen door ziekte of gezondheidsklachten te ervaren. 

Aandacht besteden aan gezondheid
Over het algemeen zijn de deelnemers tevreden met hoeveel aandacht ze besteden aan gezonde voeding, bewegen, sociaal netwerk en zinvol leven. Toch wil 20-45% hier meer aandacht aan besteden. De meest genoemde factor die invloed heeft op hoeveel aandacht mensen besteden aan hun gezondheid is tijd, gevolgd door ondersteuning door sociale omgeving, zoals partner, kinderen of vrienden. 

Bekijk de infographic: Hoe breed is onze blik op gezondheid? Resultaten van een panelonderzoek in regio IJsselland.