Nieuwsbericht

Super initiatief: Herinrichting speeltuin Klaasje Zevenster in de wijk Wipstrik in Zwolle

Profielfoto van Rienke Vedders - Dekker
17 november 2022 | 1 minuut lezen

De speeltuin en de bijbehorende speeltuinverening Klaasje Zevenster bestaat sinds 1987. In 1989 heeft de vereniging het perceel overgedragen gekregen van de woningbouwvereniging SAVO. De Wipstrik is al decennia een kinderrijke buurt, waar veel jonge gezinnen wonen. De speeltuin wordt helemaal zelf onderhouden door de buurt. De buren komen hiervoor meerdere keren samen: vele handen maken licht werk. Inmiddels doet de speeltuin hier en daar wel behoorlijk gedateerd aan. Ook het grasveldje waarop gesport kan worden is door intensief gebruik zo versleten en hobbelig geworden dat sport en spel niet uit de verf kunnen komen. In de wijk zijn verder geen speeltoestellen of speelveldjes, dus er is een grote behoefte aan een grondige renovatie van de speeltuin Kuisje Zevenster. 

Uit een enquete die afgenomen is onder de leden van de speeltuinvereniging bleek dat mensen het liefst een speeltuin met veel 'natuurlijke' elementen (een speelheuvel, hout als materiaal) willen. Ook is er de wens om het sportveldje weer in orde te maken, zodat het goed gebruikt kan worden. Daarnaast willen de leden dat de speeltuin het karakter blijft houden van een ontmoetingsplek voor de hele wijk.

Ook de kinderen zijn betrokken in het maken van de plannen. Het bestuur van de speeltuinvereniging heeft bij verschillende 'speeltuinbedrijven' informatie ingewonnen en brochures opgevraagd. De kinderen hebben uit al deze brochures en folders de mooiste speeltoestellen geknipt en zelf een speeltuin geplakt. Het resultaat was een speeltuin waar ze kunnen klimmen, klauteren, kruipen en glijden. Er is een ontwerp gemaakt en er wordt hard gewerkt om de nodige financien binnen te krijgen. In de maanden februari t/m april 2023 begint de bouwfase aan de hand van het ontwerp. Er volgen klusdagen in het weekend. De buurt, de leden van de speeltuinvereniging, zijn zeker bereid in (aanloop naar) deze periode de handen uit de mouwen te steken om enerzijds de kosten te drukken en anderzijds de betrokkenheid bij het project te vergroten. Dezer dagen worden afgesloten met een gezamenlijke borrel, barbeque om de sociale cohesie te vergroten en mensen te bedanken voor hun inzet. En natuurlijk om de voortgang te vieren.

De provincie Overijssel heeft via de initiatieven coach een financiele bijdrage aan dit prachtige initiatief geschonken.