Nieuwsbericht

Hoe krijg je een dorp of wijk in beweging?

Profielfoto van Ed. Wezenberg
25 november 2019 | 2 minuten lezen

Op de bijeenkomst “Samen krijg je het voor Elkaar” van afgelopen donderdag 21 november ging de workshop over Sport en Bewegen in op de vraag “Hoe krijg je dorp of wijk in beweging.” Zeker nu er meer mensen kiezen om bewegen niet (alleen) meer in traditioneel verenigingsverband te doen wordt een BeweegVriendelijke Omgeving steeds belangrijker: een omgeving die uitdaagt, faciliteert en stimuleert om te bewegen en te sporten.

Bij een vraagrondje aan de deelnemers van de workshop blijkt snel dat veel wijken en buurten met dezelfde vragen worstelen. Grote uitdaging blijft altijd: hoe vind en behoud je voldoende vrijwillige inzet? Dit lijkt verder onder druk te komen. Veel gedeelde vraagstukken gaan ook over de accommodatie: hoe hou  je die financieel in de lucht; hoe verhoog je de bezettingsgraad; wat zijn de mogelijkheden op verduurzamen van het gebouw; hoe realiseer je een accommodatie in een (heel) kleine kern.

Opvallend is hoe snel al in een kleine workshop als deze kennisuitwisseling tot stand komt: het ene dorp is wat verder met een bepaald vraagstuk dan het andere, en werpt zich met plezier op als sparringpartner. Afspraken zijn ter plekke snel gemaakt, en voor de ondersteunende organisaties is het een signaal om veelgenoemde vragen misschien wat groter op te pakken. Nu gebeurt dit nog in bijeenkomsten als deze, maar natuurlijk kunnen vanaf nu ook de vragen online op dit platform worden gesteld!

Hack Goettsch van Sportservice Overijssel nam de zaal verder mee in het fenomeen Sportdorp en in de mogelijkheden die het landelijk Sportakkoord op deze vragen biedt, in de lokaal uit te werken Sportakkoorden. Deze lokale sportakkoorden worden gemaakt samen met inwoner, school, bedrijfsleven, overheid, verenigingen. In Overijssel zijn er verschillende adviseurs lokale sport actief en beschikbaar om de lokale sport de komende periode te ondersteunen. Zij doen dit namens de gezamenlijke sportbonden, NOC*NSF, NL Actief en Sportkracht12.

Voor meer informatie staan hieronder wat linkjes naar eerder geplaatste bijdragen op dit platform. Daarnaast kan @Monique - misschien nog wat aanvullen op Sportdorp, of handige tools en filmpjes posten die in de workshop zijn gepresenteerd?

----------

zie ook op dit platform extra info over BeweegVriendelijke Omgeving: 

https://www.samenvoorelkaar.nl/werkgroep/32-sportieve-openbare-ruimte/documenten/document/194-beweegvriendelijke-omgeving-reisgids-met-ervaringen-inspiratie-en-instrumenten )

over de Adviseur Lokale Sport:

https://www.samenvoorelkaar.nl/nieuws/179-adviseur-lokale-sport-is-er-voor-de-gezamenlijke-lokale-sport-verenigingen-en-commerciele-sportaanbieders

en hier over de subsidieregeling van de provincie Overijssel voor Bewegen in de openbare ruimte:

https://www.samenvoorelkaar.nl/nieuws/196-subsidie-bewegen-in-openbare-ruimte-2-0-gelanceerd

Profielfoto van Monique -
5 jaar geleden
Profielfoto van Monique -
5 jaar geleden

Dank @Ed. Wezenberg voor jouw bijdrage. 

Heb je de inspiratiesessie van Sportservice Overijssel gemist of wil je nog het e.e.a. nalezen? We zetten wat informatie voor je op een rijtje en denken graag met je mee. 

Handout 
De presentatie is te downloaden via https://www.samenvoorelkaar.nl/werkgroep/32-sportieve-openbare-ruimte/documenten/document/243-handout-samen-krijg-je-het-voor-elkaar-inspiratiesessie-hoe-sport-een-kern-verbindt-en-in-beweging-zet

Sportdorp
De interventie Sportdorp - vitale kernen en buurten vergroot de leefbaarheid in een dorp/wijk. Sport en bewegen is daarbij het bindmiddel. In een vitale kern of buurt spelen de bewoners en sportaanbieders een hoofdrol. Op basis van hun behoeften en ideeën wordt een vernieuwend sport- en beweegaanbod dichtbij de bewoners gecreëerd. Het nieuwe (sport)aanbod wordt laagdrempelig aangeboden in de vorm van activiteiten, modules en flexibele lidmaatschappen. Samenwerking en actief meedoen vanuit verschillende rollen (als sporter, vrijwilliger, aanbieder en/of supporter) staat centraal. 

In Overijssel tref je Sportdorpen aan in o.a. Luttenberg, Wijhe – Olst, Sportwijk Marslanden en Sportwijk de Pelikaan. 

Contact en advies
Heb je vragen? Onze adviseurs denken graag met je mee en brengen je verder in contact met (lokale) sportprofessionals: https://www.sportserviceoverijssel.nl/contact

Profielfoto van Monique -
5 jaar geleden
Profielfoto van Monique -
5 jaar geleden
Profielfoto van Monique -
5 jaar geleden
Profielfoto van Monique -
5 jaar geleden
Profielfoto van Monique -
5 jaar geleden
Profielfoto van Monique -
5 jaar geleden

Heb je een plan wat sport & bewegen in de buitenruimte mogelijk maakt en wil je graag sparren met een adviseur? Neem contact op voor vrijblijvende ondersteuning voor jouw initiatief. 

Dit kan in de vorm van een persoonlijk gesprek, een videogesprek, per telefoon en/of e-mail.