Nieuwsbericht

Inwoners Vasse maaien zelf bermen en sloten

31 oktober 2019 | 1 minuut lezen

In het Twentse Vasse gaan burgers zelf bermen en sloten maaien. Plaatselijke ondernemers en burgers hebben samen dit initiatief genomen.

Bron: TC Tubantia

Inwoners van Vasse, Hezingen en Mander gaan met ingang van dit jaar zelf bermen en sloten maaien. De gemeente draagt het werk over aan de plaatselijke boeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Het initiatief komt van een groep betrokken inwoners uit Vasse, verenigd in de coöperatie HOI2 (House of Inspiration and Innovation). De groep bestaat met name uit plaatselijke ondernemers en heeft als doel burgers actief te maken. „Om zo de leefbaarheid te verbeteren. Dat kan door maatschappelijke economische initiatieven aan te jagen”, verklaart HOI2-bestuurslid Rik Hoogenberg. Het komt erop neer dat inwoners worden uitgedaagd taken van de gemeente over te nemen, als zij denken het slimmer, beter en goedkoper te kunnen. „Er wordt gezegd dat de leefbaarheid op het platteland achteruit gaat. Dat is flauwekul. Het dorp wordt juist leuker.”

Was-en strijkservice

Eerder is op initiatief van HOI2 voor de gehele gemeente Tubbergen een was- en strijkservice van de grond gekomen voor mensen die daar hulp bij nodig hebben. Ook het uitbouwen van de Dorpshuiskamer voor oudere inwoners in het Eschhoes is een geslaagd project. Nu is het vizier gericht op bermen in het buitengebied van Vasse, Mander en Hezingen. 

Geen bezuiniging

Het maaien gebeurt door enkele boeren uit de omgeving, die ook zorgen voor de machines. De boeren worden ervoor betaald met geld dat komt van de gemeente. Ook de Dorpshuiskamer ontvangt een vergoeding; voor het verrichten van controle op de maaiwerkzaamheden. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen ook mee. „Ze maaien stukjes waar machines niet kunnen komen”, benadrukt Hoogenberg. Het gaat hier overigens niet om een bezuiniging, laat een woordvoerder van de gemeente Tubbergen weten. „De gemeente blijft hetzelfde bedrag aan maaien besteden.” Daarbij gaat het bij dit project om 30.000 euro. 

De afgelopen jaren werden deze werkzaamheden door medewerkers van Soweco verricht, ook veelal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor die mensen wordt ander werk gezocht, verzekert de woordvoerder van de gemeente.

Afzuigen bermmaaisel

De manier waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd blijft ongewijzigd. In het voorjaar wordt de eerste meter van de bermen en sloten gemaaid. In het najaar wordt de volledige berm en ook de binnenkant en achterkant van de sloot meegemaaid. Het bermmaaisel wordt afgezogen en vervolgens gebruikt als bodemverbeteraar op landbouwgronden.

NieuwsThema's