Nieuwsbericht

FLASH! Dementie - fotoproject voor mensen met beginnende dementie

Profielfoto van Bas Plaisier
23 juli 2022 | 1 minuut lezen

Het project, dat dank zij een financiële bijdrage van het Lang Leve Kunst Fonds en een bijdrage van de gemeente Hellendoorn kon worden uitgevoerd, fungeerde als pilot voor verdere uitrol binnen de Ontmoetingscentra (OC's) binnen het werkgebied van Evenmens.

Alle deelnemers hebben deelgenomen aan vier workshops en hebben daar elke keer een over een thema foto’s gemaakt, begeleid door fotograaf Sterre Delemarre. 

In deOC's in Hellendoorn, Raalte en Den Ham zijn vier workshops gehouden plus een expositie (dus totaal 5 bijeenkomsten). In deze gemeenten hebben alle reguliere bezoekers van de OC’s die hiervoor belangstelling toonden kunnen deelnemen aan de workshops. De expositie in Raalte is geopend door de wethouder.

Alle deelnemers/koppels hebben een afdruk van hun mooiste foto meegekregen en een boekje waarin het werk van de deelnemers is afgedrukt (per locatie).

De drie exposities, waar naast de deelnemers ook belangstellende buurtbewoners aanwezig waren, zijn zeer succesvol verlopen. De deelnemers zijn heel enthousiast. Mooi om opmerkingen te horen als “Ik had nooit verwacht dat ik dit zo leuk zou vinden” en tegen de fotograaf “Je moet echt veel vaker komen”.

De deelnemers hebben leren omgaan met een fotocamera, maar ook geleerd wat de mogelijkheden en vrijheden zijn van fotografie, zoals leren kijken (beeld maken), decor en achtergrond, camerahoek en camera-afstand, compositie samenstellen. De deelnemers zijn zonder uitzondering bijzonder trots op hun resultaat.

Opvallend waren het enthousiasme waarmee de deelnemers hebben meegedaan en de trots die zij toonden bij het presenteren van hun foto, inclusief het vertellen van het verhaal achter het gefotografeerde voorwerp, tijdens de expositie. Met als tastbaar eindresultaat natuurlijk de prachtige foto die zij met de begeleiding van de fotograaf hebben gemaakt, waarvan een op canvas afgedrukt exemplaar een mooi plekje in huis krijgt.

Al met al een zeer geslaagde pilot die zeker navolging verdient!