Nieuwsbericht

Zeer succesvolle actie Bloemenlint in Enschede

Profielfoto van Jarno Vedders
30 april 2021 | 1 minuut lezen

De afgelopen weken zijn de vrijwilligers van de Bijenvereniging er heel druk mee geweest. Er waren namelijk maar liefst 400 aanvragen voor gratis bloemenzaad. In tuinen, boomspiegels, op braakliggende grond en langs gevels wordt in totaal anderhalve hectare bloemenlint aan de stad Enschede toegevoegd.

Enschede bloemrijker maken

Al voor het zesde jaar op rij organiseert de Groene Loper Enschede de Actie Bloemenlint. Dit doen ze om Enschede bloemrijker te maken en om bijen, vlinders en andere insecten een handje te helpen. We hebben ze hard nodig als bestuivers van verschillende landbouwgewassen, bomen, struiken en bloemen. Dankzij bijen kunnen wij bijvoorbeeld aardbeien en appels eten en dragen struiken bessen die door vogels worden gegeten. Maar bijen hebben het moeilijk, onder andere door gebrek aan voedsel. De oorzaak hiervan is een tekort aan wilde planten met bloemen waar bijen nectar en stuifmeel kunnen verzamelen. In steden zien we namelijk helaas steeds meer betegelde tuinen.

Genieten van bloemenlint

Om de leefomstandigheden voor bijen in Enschede te verbeteren, leggen veel bewoners, verenigingen en verschillende groene initiatieven dit voorjaar een gezamenlijk bloemenlint aan door de stad. Inmiddels is inschrijven niet meer mogelijk. De grote voorraad bloemenzaad is volledig uitgegeven. Over een week of zes begint het grote bloemrijke genieten. De gemeente Enschede ondersteunt het initiatief met Enschede Bloeit Op! Kijk voor meer informatie op: enschede.nl/bloeitop

Groene Loper ook in andere plaatsen
Ook in andere gemeenten in Overijssel zijn er bloemenzaden beschikbaar om de omgeving op te fleuren. Veel van deze initiatieven vinden plaats binnen het project Groene Loper. Het betreft Zwolle, Deventer, Almelo, Hengelo, Enschede, Oldenzaal, Losser, Hof van Twente, IJsseldelta, Kampen en Twenterand. Vraag naar de mogelijkheden in je eigen omgeving.