Nieuwsbericht

Bewonersinitiatief in Markelo leidt tot bootcamp route

2 april 2021 | 2 minuten lezen

De bootcamp route in Markelo is een mooi voorbeeld hoe een bewonersinitiatief op een laagdrempelige manier mensen in beweging krijgt in deze coronatijden. Wij spraken initiatiefnemer Martin Paalman over hoe dit initiatief tot stand kwam en hoe het in de praktijk werkt.

Van volleybal naar bootcamp
Als trainer van een volleybal meisjesteam kwam Martin Paalman de afgelopen maanden in de knel. Want wat moet je doen als binnensporten voor langere tijd niet is toegestaan en je toch met je team actief wilt blijven? Vanuit zijn achtergrond als gymleraar kwam hij met een aantal voorstellen richting zijn team. “En bij het voorstel ‘bootcamp’ werden de meiden wel enthousiast", vertelt Martin. "Dus hebben we op een middag op gepaste afstand van elkaar in een bos bootcamp oefeningen gedaan. Maar eerlijk gezegd schrok ik van de conditie van de meiden na maanden niet sporten en was het lastig de meiden op niveau te bedienen door de grote tempo- en conditieverschillen."

Route met natuurlijke hindernissen
Dat bracht Martin op een ander idee waar iedereen op zijn of haar eigen niveau en tempo aan mee kon doen. Een bootcamp route met vaststaande oefeningen onderweg. “Ik dacht, Markelo heeft een prachtige omgeving met bos en heuvels, waarom maak ik daar geen gebruik van. Maar gewoon stevig wandelen of hardlopen vond ik geen oplossing. Ik maakte een route langs een parcours dat één of twee keer per jaar dienst doet als parcours voor de paardensport en langs diverse parkbankjes. De natuurlijke hindernissen langs het parcours zoals boomstammen, blijven het hele jaar liggen en kon ik mooi gebruiken in mijn bootcamp parcours. Al zijn er in de natuur natuurlijk altijd obstakels te vinden waar je oefeningen op kan doen.”

Voor alle inwoners
Het eindresultaat was een route met 17 oefeningen. “Bij iedere oefenplek heb ik een bord opgehangen met bootcampoefeningen op verschillende niveaus,” vertelt Martin. “Naast de bordjes hangen er duidelijke pijlen langs de route zodat iedereen weet waar hij of zij heen moet. Er zijn twee routes, één van 3,2 km en één van 4 km. Omdat er oefeningen zijn op verschillende niveaus, ontstond het idee om het in de hele volleybalvereniging kenbaar te maken. En niet veel later dacht ik: waarom zou niet iedereen die dat wil uit Markelo hier gebruik van kunnen maken?”

Bootcamp route stimuleert sporten en bewegen
We zijn nu enige tijd verder en Martin krijgt enthousiaste reacties op de bootcamproute in Markelo. “Ja, mensen zijn er absoluut enthousiast over. Ik weet als gymleraar en trainer dat het heel belangrijk is dat mensen bewegen. En vooral in deze coronatijd zijn veel mensen ‘stil gevallen’ wat betreft bewegen. En dat heeft natuurlijk invloed op de gezondheid. Ik wil met deze bootcamproute Markeloërs die nu te weinig bewegen, stimuleren om dat weer op een laagdrempelige manier op te pakken. En dat kan natuurlijk ook na de coronatijd." 

Mocht je interesse hebben om ook een bootcamproute of een soortgelijke route te creëren in jouw plaats, dan kun je via dit platform contact opnemen met Martin Paalman. Hoe? Log zelf in op dit platform en stuur via dit platform een bericht naar Martin.

Heb je zelf een initiatief gestart in je eigen stad of dorp? Laat het ons weten, door kosteloos in te loggen op dit platform en te klikken op "Plaats een post"

Bron: Samen Voor Elkaar Overijssel
NieuwsThema's