Nieuwsbericht

Ontwerp en maak je eigen tas tijdens webinar-serie van Tetem

24 maart 2021 | 3 minuten lezen

Dit voorjaar biedt Tetem (jong) volwassenen de gelegenheid om met textiel aan de slag te gaan. In een serie van drie webinars getiteld Lablearning@Home: ‘Wearables maken’ krijgen deelnemers de technische middelen, kennis en begeleiding aangereikt om zelf een gepersonaliseerde ‘slimme’ tas mét verlichting te ontwerpen en daadwerkelijk te maken. De activiteiten zijn gekoppeld aan het Textiel Festival Twente dat dit jaar, in samenwerking met acht musea, Twente op de kaart wil zetten als culturele regio met een grote diversiteit aan instellingen en activiteiten.

De webinar-serie Wearables maken maakt onderdeel uit van het Tetem programma Lablearning@Home: online real-live trainingen gericht op (jong) volwassenen waarbij deelnemers op een interactieve manier kennis maken met de modernste technologieën en de software pakketten die daarbij horen. Op 16 maart vond de eerste webinar ‘Lasercutter’ plaats. Deelnemers ontwierpen tijdens een live webinar vanuit huis met het softwareprogramma Inkscape een patroon voor een tas. Het ontwerp wordt uiteindelijk na digitale toezending bij Tetem met de lasercutter uitgesneden. Deelnemers konden kiezen uit acht stoffen of een eigen stof toesturen aan het lab.

In een gesprek met Wencke Steggink, marketing- en programmamedewerker van Tetem, geeft ze aan hoe het Lablearning@Homeproject tot stand is gekomen: “Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020 zocht Tetem een antwoord op de plotselinge sluiting van de publiekslocatie en daarmee de geplande workshops. Razendsnel ontwikkelden wij samen met een aantal van onze partners de Make-it@Home kits, waarmee kinderen vanuit huis met behulp van een techniek-kit en online tutorial verder aan de slag konden met techniek. Dit sloeg enorm aan bij de jonge doelgroep en de techniekkits werden volop besteld. Toen gedurende het jaar bleek dat het Coronavirus niet weg zou gaan hebben we de koppen bij elkaar gestoken en een plan gemaakt om de online-activiteiten verder uit te bouwen en ons daarbij niet te beperken tot de jongste doelgroepen. Hieruit is onder andere het Lablearning@Home project voortgekomen. Een interactieve webinar-serie voor (jong) volwassenen.”

Webinar-serie 3D printen
Tetem heeft de laatste maanden ervaring opgedaan met het Lablearning@Home project en de ervaringen waren positief. De eerste serie van drie webinars binnen dit programma was gericht op 3D printen en werd afgetrapt tijdens de MaakMeeMaand. Ieder webinar stond een ander ontwerpprogramma centraal: BlenderFreeCAD of Tinkercad. Het werd een succes volgens Wencke. “Toen de meeste geplande fysieke techniekworkshops in oktober tijdens de MaakMeeMaand vanwege de lockdown niet door konden gaan hebben we als online alternatief onder andere het programma rondom 3D printen ontwikkeld. Met 55 deelnemers werd het uitstekend bezocht en werd het productioneel een pittige uitdaging om alle ontwerpen geprint te krijgen, wat uiteindelijk goed gelukt is.”

KidsLab workshops voor jonge makers
Ook voor de jonge makers ontwikkelde Tetem een online alternatief onder de naam KidsLab workshops. Tijdens de kerstvakantie kwamen gedurende twee weken maar liefst 325 kinderen op de KidsLab workshops af. “Mede door de grote interesse tijdens de kerstvakantie hebben we besloten om de KidsLab workshops als vaste activiteit op de woensdag – en zaterdagmiddag én in de vakanties aan te bieden”, vervolgt Wencke. “Tijdens deze workshops, die in samenwerking met de bibliotheken en Twentse maakplaatsen worden gepresenteerd, gaan kinderen online onder begeleiding van een labcoach aan de slag met ontwerp, bouw en maakactiviteiten”.

Vervolg programma ‘Wearables maken’
De komende maanden gaat het Lablearning@Home ‘Wearables maken’ programma verder en vinden deel twee en drie van de serie plaats:

Webinar 2: Borduurmachine - 20 april 19:00 – 20:30 uur
In de tweede webinar gaan deelnemers met het software programma Inkscape een applicatie ontwerpen voor op de tas. Dit ontwerp wordt met een borduurmachine uitgevoerd, met gekleurd of geleidend garen op de onderdelen van de uitgesneden stof (uit webinar 1).

Webinar 3: Wearable maken - 18 mei 19:00 – 20:30 uur
Ruim voor aanvang van deze webinar ontvangen deelnemers per post een pakketje thuis met hierin het uitgesneden, geborduurde stuk stof (uit webinar 1 en 2), electroden, lampjes, Lilypad- controller en geleidend garen. Tijdens de derde webinar ga je deze op de stof maken, zodat de lampjes branden in het door jouw ontworpen item op de linnentas/heuptas. Er is ook een mogelijkheid om de lampjes door een geprogrammeerde Lilypad-controller aan te sturen.

De Lablearning@Home webinars zijn een co-productie van bibliotheken uit Overijssel en Gelderland in samenwerking met Tetem.
Ga voor meer informatie en wijze van aanmelden naar: www.tetem.nl/athome/lablearninghome

NieuwsThema's