Nieuwsbericht

Nieuwe uitzending Kerk van alle Kanten op 24 maart

Profielfoto van Overijsselse Vereniging van Krachtige Kernen (OVKK)
17 maart 2021 | 2 minuten lezen

In de afgelopen maanden produceerde de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een aantal interessante online talksshows; De Kerk van alle Kanten.  De talkshow over de toekomst van kerkgebouwen geeft inspiratie en deelt kennis. Verschillende betrokkenen en experts delen hun visiesen ervaringen. Op 24 maart staat de volgende aflevering epland. Deze keer is het thema de kerk als kerk. Wil je er live bij zijn? Dat kan. Meld je aan voor deze live-uitzending.

Aflevering 6: De Kerk als Kerk

Vanuit de kerkelijke partijen wordt er in essentie anders gekeken naar een kerkgebouw dan de ‘buitenwereld’. Voor kerkgemeenschappen en –eigenaren is het kerkgebouw de plek waar de eredienst wordt uitgeoefend, het geloof wordt beleden. Een gebouw waarin het religieuze gebruik kan plaatsvinden. Naar de toekomst toe is daarom ook voor kerkelijke partijen voortgezet religieus gebruik met eventueel bredere inzet de insteek.

De insteek is niet direct het in standhouden van erfgoed. Dit betekent niet dat er bij de meeste kerkeigenaren geen besef is van de waarde van het gebouw. Instandhouding is alleen niet het primaire doel. Uiteraard zal dit in de praktijk genuanceerder liggen maar de bewustwording hiervan is wel essentieel om tot een goede dialoog te komen tussen de verschillende partijen (als burgelijke gemeente, burgers/omwonenden, kerkeigenaren e.d.).

Kijk ook de vorige afleveringen

 

Aflevering 1: Kerk in Functie 
In de eerste uitzending van de Kerk van alle Kanten op 2 december stond gebruik en hergebruik van kerkgebouwen centraal. Gasten vanuit verschillende hoeken - denk aan kerkbeheer, architectuur, vastgoed, openbaar bestuur, opleidingen - deelden hun perspectief over de complexe opgave. De gemene deler bleek de dialoog: met elkaar in gesprek blijven, daarin elkaars waarden respecteren en deze vooral optimaal benutten. De waarde van de beleving van het gebouw, de waarde van stilte, de waarde van het erfgoed. 

Aflevering 2: Kerk in Beeld 
De kennis over kerkgebouwen stond centraal in de tweede live-uitzending van de Kerk van alle Kanten op 9 december. Samen met tafeldame Sophie van Bijsterveld ontrafelde presentatrice Marlies Claasen de discussie over wat die kennis voor ons kan betekenen in de complexiteit van het vraagstuk richting de toekomst.

Aflevering 3: Open Kerken 
Stellen kerken zich open voor de samenleving of zijn ze vooral intern gericht? En wat is openstellen? In de derde uitzending van De Kerk van alle Kanten stond het thema open kerken centraal. Daarbij kwam de gastvrijheid van kerken ter sprake en de relatie tussen kerk en kunst. 

Aflevering 4: Kerk in Perspectief 
In de vierde aflevering van De Kerk van alle Kanten stond de gemeentelijke kerkenvisie centraal. Door het opstellen van een kerkenvisie ontstaat er een dialoog tussen geloofsgemeenschappen, gemeente, inwoners. Die verbinding tussen verschillende partijen alleen is al veel waard, maar welke lessen hebben we geleerd van kerkenvisies tot nu toe? 

Aflevering 5: Blik op de Toekomst 
Nu een meerderheid (bijna 70 procent) van de gemeenten in Nederland een kerkenvisie heeft of hier nog mee bezig is, wordt het ook langzaam tijd voor een volgende fase. Met visionaire talkshow-gasten bespraken we deze fase. Daarnaast – ook in deze uitzending – een bijdrage van demissionair minister Ingrid van Engelshoven over de toekomst van religieus erfgoed.