Nieuwsbericht

Janwillem van de Wetering: Zwaar gehandicapten hebben zoveel baat bij paardrijden

6 januari 2021 | 1 minuut lezen

Mensen met een meervoudige handicap kunnen enorm veel baat hebben bij paardrijden. Daar hebben ze bij de stichting Gehandicapten Paardrijden IJsselmuiden al jaren ervaring mee. Zelfs mensen die wegens spasmen eigenlijk hun hele leven op bed moeten liggen, ontspannen na een bezoekje aan de manege in IJsselmuiden.

Kijk hier het interview van Janwillen van de Wetering in Kiek An.
https://www.youtube.com/watch?v=zupVhiVQmLw

Janwillem van de Wetering is oprichter en voorzitter van de stichting. “We zijn er wel eens aan begonnen om ook wetenschappelijk te bewijzen hoeveel beter gehandicapten zich voelen na een uurtje paardrijden, maar dat is zo makkelijk nog niet. Heel jammer, want als dat we dat zwart op wit zouden hebben, opende dat allerlei deuren naar financiering. Nu moeten we het helemaal met vrijwilligers en giften doen.”

Van de Wetering noemt een aantal voorbeelden van hoe meervoudig gehandicapten voordeel hebben van paard rijden. “Het geeft ze zoveel ontspanning dat ze na een bezoekje met minder medicijnen toe kunnen. Hun bloeddruk gaat omlaag. Ze hoeven geen klisma’s meer. Niet voor niets dat gehandicapten vanuit de wijde omgeving deze kant opkomen. Wat te denken van iemand uit Groningen die iedere week twee uur in de taxi zit voor een half uur huifbed-rijden!”

Huifbed-rijden, dat is een van de manieren waarop er paard gereden kan worden in IJsselmuiden. Een huifbed is een soort van hangmat tussen twee paarden in. De gehandicapte ligt dan in dat huifbed. “We hebben ook een menwagen. Voor heel corpulente mensen die eigenlijk niet op een paard kunnen. Maar natuurlijk zitten er ook veel bezoekers op de rug van het paard zelf. Sommigen rijden zelfs paard waarbij aan iedere kant een been wordt vastgehouden.”

Alles met elkaar heeft de manege drie professionals en tachtig vrijwilligers die actief zijn voor de 184 cliënten die per week op bezoek komen. De kosten worden gedekt via sponsors en kledinginzameling. Het Rabofonds is ook ieder jaar een grote geldschieter. Afgelopen jaar is ook 4D geld ontvangen, want denken, durven, doen en delen, daarin loopt de manege voorop.

Kijk hier de hele uitzending van Kiek An:
https://www.youtube.com/watch?v=5hau8fFmlu4

Vraag & AntwoordThema's